Deze week zette Monumentenwacht Vlaams-Brabant een drone in om het Kasteel van Huizingen (Beersel) te inspecteren. ERF, de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, bereidt momenteel de restauratie van het dak van het kasteel voor. De drone-inspectie van Monumentenwacht laat toe om de schade te detecteren en de omvang van de werken precies in te schatten.
Op donderdag 4 mei organiseert het steunpunt duurzaam wonen & bouwen van de provincie Oost-Vlaanderen, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, een studiedag omtrent erfgoed & duurzaamheid. De focus ligt op historisch schrijnwerk en vensterglas.
Sinds 2021 monitort Monumentenwacht systematisch de tevredenheid van haar leden. Dit gebeurt aan de hand van een korte bevraging die na iedere dienstverlening wordt uitgestuurd. In 2022 kreeg onze dienstverlening een gemiddelde tevredenheidsscore van 9,1 op 10!
Op vrijdag 21 april organiseert WTA Nederland-Vlaanderen in Utrecht een studiedag met als titel 'Inspectie en monitoring: van analoog naar digitaal (en terug?)'. Vanuit onderzoek en praktijk wordt ingegaan op technieken, richtlijnen en praktijkvoorbeelden voor de inspectie, controle, analyse en monitoring van gebouwd erfgoed.
Het onroerend erfgoed in Vlaanderen verkeert over het algemeen in een goede staat. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Monumentenwacht, een organisatie van de 5 provinciebesturen die al dertig jaar inspecties uitvoert in heel Vlaanderen. Zowat 80% van de monumenten die aangesloten zijn bij Monumentenwacht krijgt een goede score, en dat cijfer zit de voorbije jaren zelfs in stijgende lijn. Kerken, kapellen en privé-woningen scoren daarbij opmerkelijk hoger dan kastelen en molens.
Op donderdag 2 februari om 16 uur organiseert Monumentenwacht opnieuw een online vragenuurtje. Deze keer focussen we op het onderhoud van glas-in-loodramen. Iedereen kan gratis deelnemen aan deze sessie.