Kerkbesturen

Meer dan 1200 kerkbesturen in heel Vlaanderen doen beroep op de dienstverlening van Monumentenwacht.

Zepperenkerk_mowa

De meeste kerkfabrieken in Vlaanderen zijn lid van Monumentenwacht. Het onderhoud van een kerkgebouw is immers vaak een grote uitdaging, waarvoor men graag beroep doet op de professionele expertise van onze monumentenwachters. Dankzij het gebruik van industriële touwtechnieken, kunnen de monumentenwachters de moeilijkst bereikbare delen van een kerkgebouw inspecteren. Ook het interieur van de kerken wordt op een deskundige manier geïnspecteerd, waarbij er ook aandacht is voor het aanwezige roerend erfgoed.

De adviesrapporten van Monumentenwacht zijn voor kerkbesturen steevast een essentiële bron van informatie en een kapstok om onderhouds- en herstelwerken uit te voeren. Daarnaast kan de informatie ook gebruikt worden in functie van beheersplannen of het aanvragen van subsidies.

Een lid getuigt: "Wij zijn bijzonder trots op onze kerk. Dankzij Monumentenwacht hebben we uitstekend zicht op de toestand van onze kerk, een actieplan van wat er moet gebeuren en alle informatie voor de communicatie met bestuurders, architecten en aannemers."

Voor kerkfabrieken is Monumentenwacht goud waard. De rapporten zijn een veilige kapstok, een handleiding voor het beheer en het beleid. Zij zijn een steun en toeverlaat voor alle handelingen van de kerkfabriek.
Bert Vanbelle - kerkfabriek Sint-Maarten Kortrijk
Foto: Johan Bakker
Maartenskerk Kortrijk