Een kijk op vensters: studiedag over erfgoed & duurzaamheid op 4 mei in Gent

28/03/2023

Op donderdag 4 mei organiseert het steunpunt duurzaam wonen & bouwen van de provincie Oost-Vlaanderen, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, een studiedag omtrent erfgoed & duurzaamheid. De focus van de dag ligt op historisch schrijnwerk en vensterglas.

Er wordt vaak verondersteld dat het behoud van historische panden in hun originele staat niet te rijmen valt met de huidige comforteisen, en dat de panden energieverslindend zijn. Echter wordt vaak vergeten dat het aanpassen of toevoegen van elementen aan een gebouw om het zuiniger te maken ook een zekere milieu-impact heeft: zowel door (moderne) materialen die moeilijk of niet te recycleren zijn als door gebruik van productiemiddelen en energie.

Tijdens de studiedag wordt dan ook de vraag gesteld of we niet vaker moeten teruggrijpen naar traditionele methoden, of de beste oplossing misschien gegeven kan worden door innovaties. Door de urgentie van het terugdringen van onze CO2-uitstoot, en door de tegengestelde berichtgeving die twijfel zaait, proberen de sprekers te antwoorden op de – soms moeilijke – vragen.

Ook Monumentenwacht verzorgt een presentatie tijdens deze studiedag.

  • Prijs: de studiedag is gratis. Lunch wordt voorzien door de provincie.
  • Locatie: PAC Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent.
  • Wanneer: donderdag 4 mei van 9u tot 16u20, gevolgd door een netwerkmoment.