Vlaams minister Matthias Diependaele geeft samen met Monumentenwacht startschot voor renovatie IJzertoren

05/04/2023

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele trekt 1,1 miljoen euro uit voor een grondige renovatie van de IJzertoren in Diksmuide. Met een afdaling van de toren, samen met Monumentenwacht West-Vlaanderen, gaf Diependaele vandaag het symbolische startschot voor de renovatie.

“De IJzertoren staat symbool voor de Vlaamse ontvoogding en is een gedenkteken van hulde aan de Vlaamse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. De toren maakt deel uit van onze geschiedenis en identiteit, en brengt een universele boodschap van vrede," zegt minister Diependaele. Het monument moet echter dringend aangepakt worden. Het buitenschrijnwerk en het glas van het monument worden gerestaureerd, net als de dakbedekking, de muurafdekkingen, het gevelmetselwerk en het voegwerk. De gevelvlakken krijgen een waterwerende behandeling.

Sinds 1999 inspecteert Monumentenwacht West-Vlaanderen de IJzertoren om de 2 à 3 jaar. Deze regelmatige inspecties zorgen ervoor dat problemen of gebreken snel worden gedetecteerd en dat er ook tijdig kan worden ingegrepen. "De IJzertoren speelde overigens een belangrijke rol in de oprichting van Monumentenwacht West-Vlaanderen," weet gedeputeerde Sabien Lahaye Battheu. "Toen omstreeks 1990 de procedure werd ingeleid om de IJzertoren, de crypte en de Paxpoort in Diksmuide als beschermd monument te erkennen, werd ook ons provinciebestuur hierbij betrokken. Hoewel pas voltooid in 1964, vertoonde de IJzertoren in 1990 al heel wat gebreken en drong een expertise zich op. Gelet op de grote hoogte en de moeilijkheid om een dergelijk gebouw te inspecteren, werd een beroep gedaan op de toen reeds operationele Nederlandse Monumentenwacht. In 1991 voerden de Nederlandse monumentenwachters een inspectie uit door middel van touwtechnieken. Door het succes van een dergelijke inspectie, groeide onder impuls van wijlen gedeputeerde Peuteman de idee om ook bij ons dergelijke inspectieteams in te zetten."