Molens

Janshuismolen1

Monumentenwacht is partner in het behoud en beheer van molens. Daartoe voeren de monumentenwachters-molenwachters inspecties uit van (historische!) wind- en watermolens en geven advies over het onderhoud en de nodige herstelwerken. In elke provincie zijn molens aangesloten bij Monumentenwacht en zijn er deskundige inspecteurs.

De monumentenwachters die molens inspecteren zijn ‘meester molenaar’ of hebben een molenaarsopleiding doorlopen. Ze controleren zowel de staat van de constructie - het staand gedeelte - als de technische installaties - het draaiend gedeelte - in de molen. Om een goed beeld te krijgen van het draaiend gedeelte, wordt de molen best in draaiende toestand geïnspecteerd. Dat gebeurt enkel als een van de verantwoordelijke molenaars aanwezig is om de molen te laten draaien. De verantwoordelijke molenaar kent zijn machine het best en kan aangeven waar het schoentje knelt of beter wanneer ‘de molen door de vang is’. Onze molenwachters kunnen zo nodig helpen, maar zullen zelf de molen niet laten draaien, ook al zijn ze hiervoor opgeleid.

Bij de inspectie van een molen betrekken we naast de verantwoordelijke molenaar(s) ook graag de eigenaar, vaak de gemeente. Uiteindelijk zorgen zij er - samen met de molenaar - voor dat dit zeer specifiek en ingenieus type erfgoed goed onderhouden wordt. De molenwachters kunnen al eens vragen naar de toekomstplannen van de molens, omdat de adviezen die ze mee willen geven naar onderhoud en herstel kunnen verschillen naargelang enkel de molenromp bewaard blijft, de molen draaivaardig of maalvaardig is of gemaakt zal worden.