Molens

Janshuismolen1

Gezocht: vaklieden voor het onderhoud en herstel van molens

Goed onderhoud is van cruciaal belang voor onze historische molens. Voor eigenaars en beheerders van molens is het echter niet altijd gemakkelijk om uitvoerders voor de verschillende onderhouds- en herstelwerken te vinden. Om de aanwezige expertise in Vlaanderen beter in kaart te brengen, organiseert Monumentenwacht een bevraging bij alle betrokkenen.

Kent u iemand die ervaring heeft met bepaalde aspecten van molenonderhoud? Is er een aannemer die vaak werken uitvoert aan uw molen? Bent u erg tevreden over uw schrijnwerker, schilder of zeilenmaker? We zoeken vaklieden, bedrijven, aannemers, vrijwilligers, experten... kortom, iedereen met relevante vakkennis voor het onderhoud van molens. Alle tips zijn welkom!

Wat doet Monumentenwacht voor molens?

Molen_cover3

Monumentenwacht is partner in het behoud en beheer van molens. Daartoe voeren de monumenten-/molenwachters inspecties uit van (historische!) wind- en watermolens en geven advies over het onderhoud en de nodige herstelwerken. In elke provincie zijn molens aangesloten bij Monumentenwacht en zijn er deskundige inspecteurs.

De monumentenwachters die molens inspecteren zijn ‘meester molenaar’ of hebben een molenaarsopleiding doorlopen. Ze controleren zowel de staat van de constructie - het staand gedeelte - als de technische installaties - het draaiend gedeelte - in de molen.

Om een goed beeld te krijgen van het draaiend gedeelte, wordt de molen best in draaiende toestand geïnspecteerd. Dat gebeurt enkel als een van de verantwoordelijke molenaars aanwezig is om de molen te laten draaien. De verantwoordelijke molenaar kent zijn machine het best en kan aangeven waar het schoentje knelt of beter wanneer ‘de molen door de vang is’. Onze molenwachters kunnen zo nodig helpen, maar zullen zelf de molen niet laten draaien, ook al zijn ze hiervoor opgeleid.

Bij de inspectie van een molen betrekken we naast de verantwoordelijke molenaar(s) ook graag de eigenaar, vaak de gemeente. Uiteindelijk zorgen zij er - samen met de molenaar - voor dat dit zeer specifiek en ingenieus type erfgoed goed onderhouden wordt.

De molenwachters kunnen al eens vragen naar de toekomstplannen van de molens, omdat de adviezen die ze mee willen geven naar onderhoud en herstel kunnen verschillen naargelang enkel de molenromp bewaard blijft, de molen draaivaardig of maalvaardig is of gemaakt zal worden.

Bekijk ter illustratie ook deze reportage:
Monumentenwacht Oost-Vlaanderen inspecteert de Molen Te Rullegem in Herzele

(TV Oost - 4 juni 2018)

Onderhoudsfiches molens

In 2022 publiceerde Monumentenwacht een bundel onderhoudsfiches voor molens, waarin een twintigtal onderwerpen aan bod komen. Later zullen nog meer onderhoudsfiches over andere onderwerpen volgen. Hieronder kunt u deze fiches ook digitaal downloaden.
NB: de nummering verwijst naar de rubrieken in de rapporten van Monumentenwacht.