Biologische aantasting van hout

Brochure

Eva Schoeters, Lenny Heerwegh & Birgit van Laar
Aantastinghout Cover

Iedereen heeft ze wel al eens gezien, de ronde of ovale gaatjes in een houten meubel, een balk of een trap, waarop dan gauw de diagnose volgt: hier zit ‘de memel’. In deze onderhoudstip ruilen we deze wijdverbreide benaming liever in voor een minder welluidende maar correctere omschrijving van het fenomeen: aantasting door houtborende insecten of kortweg insectenvraat.

Behalve een viertal verschillende insecten vormen ook zwammen en schimmels een biologische bedreiging voor ons houten erfgoed. Hout verkleurt, er verschijnen scheurtjes in of het krijgt een vezelige structuur. Sommige insectensoorten komen overigens enkel voor in hout dat vooraf door een zwam is aangetast.

Eigenlijk behoren deze organismen tot de opruimploeg van de natuur. Ze breken dood materiaal af. Dat gebeurt echter zonder onderscheid van de functie of de waarde van het hout. En zo bestaat het risico dat dakconstructies het begeven, dat waardevolle houten beelden hun vorm verliezen of dat vloeren een gevaar vormen om te worden belopen.

Deze onderhoudsbrochure maakt duidelijk hoe die schimmels en insecten hun werk doen, hoe u ze kunt opsporen en wat u ertegen kunt doen, al dan niet eigenhandig. Hoe fascinerend deze micro-organismen ook zijn, om ons erfgoed te bewaren moeten we er de strijd tegen aanbinden. En dat dit een nooit aflatende strijd is, mag blijken uit deze brochure.

Deze brochure is enkel digitaal beschikbaar.

  • Uitgavedatum
  • september 2005
  • Auteur
  • Eva Schoeters, Lenny Heerwegh & Birgit van Laar