Using a values based approach to heritage management of ruins

25/04/2019

In het kader van de lezingenreeks 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd', organiseert de Provincie Antwerpen op donderdag 6 juni in Duffel een namiddaglezing die specifiek gericht is op erfgoedprofessionals en studenten. Keith Emerick (Historic England) zal spreken over 'Who are we doing heritage for? Using a values based approach to heritage management of ruins'.

De kasteelruïne Ter Elst in Duffel is een monument met een boeiende geschiedenis en een uitdagende toekomst. Maar hoe maak je van een statische ruïne een dynamische plaats? Hoe verzoen je de erfgoedwaarden met een nieuwe functie, hoe respecteer je de herinnering of vergroot je de belevingswaarde voor de (lokale) gemeenschap? Keith Emerick, sinds 1990 verbonden aan Historic England, vertelt vanuit zijn ruime ervaring met behoud, beheer en herbestemming van historische ruïnes. Hij gaat daarbij ook in op een aantal technische aspecten.

Een techniek die in Groot-Brittannië al op verschillende sites is getest, is de zogenaamde ‘soft capping’ waarbij men niet-invasieve planten gebruikt om steen- en metselwerk op een duurzame manier te beschermen voor erosie en degradatie. In de aanloop naar deze lezing heeft Monumentenwacht Antwerpen de afgelopen weken op twee verschillende locaties een proefopstelling gedaan van deze techniek. Zij brengen verslag uit van de eerste bevindingen.

Programma:

13.00 uur: de (foto)historiek van de kasteelruïne Ter Elst. Ria Moens (deskundige cultuur & erfgoed, Duffel)

13.15 uur: Who are we doing heritage for? Using a values based approach to heritage management of ruins. Keith Emerick (Historic England)

14.15 uur: Resultaten van de proefopstellingen met soft capping. Pieter-Jan Pelgrims (Monumentenwacht Antwerpen).

14.30 uur: wandeling van Cinema Plaza naar de kasteelruïne ter Elst

14.45 uur: bezoek aan de site

De lezing vindt plaats in Cinema Plaza, Handelsstraat 6, 2570 Duffel. De locatie is te voet bereikbaar vanaf het station van Duffel. De dichtstbijzijnde bushaltes zijn Duffel Gemeentehuis en Duffel Onze-Lieve-Vrouwlaan.

De lezing is gratis, maar om praktische redenen vragen we je om hier in te schrijven.

Ben je in de namiddag niet vrij? Dan kan je je ook nog steeds inschrijven voor de avondlezing, die kadert in de lezingenreeks Ruïnes, bouwstenen van de tijd. Spreker is opnieuw Keith Emerick, maar de focus ligt dan minder op de technische aspecten en meer op het belang van de lokale erfgoedgemeenschap om voor dergelijke sites een nieuw leven uit te bouwen. Inschrijven voor die lezing gebeurt via mail naar abdijmuseum@koksijde.be