Ruïnes, bouwstenen van de tijd

07/03/2019
Ruines_affiche2

Dit voorjaar organiseren Monumentenwacht en het Abdijmuseum Ten Duinen een reeks lezingen en activiteiten over het behoud, het beheer, de herbestemming en de ontsluiting van ruïnes. Op vijf locaties in heel Vlaanderen nodigen we alle geïnteresseerden uit om ruïnes te beleven en samen na te denken over hun toekomst.

Wat maakt ruïnes zo boeiend?
Ruïnes, gehavend en onvolledig bewaard, roepen vragen op: wat zijn ze ooit geweest, en door wie en waarom werden ze gebouwd? Hoe slaagden ze daarin? Welke technieken en materialen gebruikten ze? Door hun onvolledigheid, hebben ruïnes een grote aantrekkingskracht. Het zijn de ankerplaatsen van ontelbare verhalen, klein of groot. De raadselachtige sfeer zet aan tot nadenken en verwondert. De ruïnes in ons landschap en stedelijk weefsel zijn de poorten tot het verleden. Het zijn voor jong en oud ijkpunten, die niet alleen het verleden oproepen. Ze helpen bij het schrijven van nieuwe verhalen.

Monumentenwacht en Abdijmuseum Ten Duinen trekken de dialoog op gang
Het koesteren, het behoud en beheer en de ontsluiting van ruïnes is niet eenvoudig. Hun oorspronkelijke functie is weg. Ze vragen een andere benadering en zijn sterk onderhevig aan allerlei krachten (mens en natuur) binnen onze snel evoluerende maatschappij. Om een groter draagvlak te bekomen voor deze stille, kwetsbare getuigen van de tijd, slaan Monumentenwacht en het Abdijmuseum Ten Duinen de handen in elkaar. In samenwerking met plaatselijke partners verkennen we de mogelijkheden om op deze verlaten plaatsen met de beheerders en het brede publiek in dialoog te gaan.

Praktisch
Elke activiteit is gratis toegankelijk. Om praktische redenen is inschrijven wel verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór elke activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn.

Partners_ruines_bouwstenen_van_de_tijd