Open Monumentendag: duik in het Dilbeekse hopverleden en ontdek de kerk van de Parkabdij
Op zondag 11 september vindt de 34ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht Vlaams-Brabant focust op het hoperfgoed in Dilbeek en de Abdij van Park in Heverlee (Leuven).
Hopasten in Dilbeek
In Dilbeek is de hopcultuur van weleer nog steeds zichtbaar in het landschap. Tijdens Open Monumentendag kun je het rijke hopverleden van de gemeente verkennen. Een wandeling met verscheidene informatiepunten voert je langs de Dilbeekse hopvelden, en verschillende eigenaars stellen hun hopast voor deze gelegenheid uitzonderlijk open voor het publiek. Er is een boeiende tentoonstelling over de hopteelt doorheen de seizoenen, en als je moe bent van het wandelen, brengt de hopkar je naar het hopcafé in Huisje Mostinckx. Dit evenement kwam tot stand dankzij een unieke samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Dilbeek, de heemkring Bodeghave, verschillende hopasteigenaars en erfgoedvrijwilligers.
Meer informatie vind je binnenkort op www.westrand.be/openmonumentendag.
Abdijkerk in Heverlee
Tijdens Open Monumentendag kan je op en rond de Abdij van Park in Heverlee (Leuven) heel wat interessant erfgoed ontdekken. De Vlaams-Brabantse monumentenwachters-interieur demonstreren hoe ze te werk gaan voor de instandhouding van het waardevolle interieur in de Sint-Jan-de-Evangelistkerk, die je de hele dag vrij kunt bezoeken.
De geschiedenis van de abdijkerk start in 1131, toen de norbertijnen een romaanse kapel optrokken. Na een verbouwing in de 13de eeuw volgden lange tijd geen drastische veranderingen meer, tot abt Jan Druys in 1628 het koor met een travee verlengde. In 1729 besloot abt de Waerseggere het uitzicht van de kerk aan te passen aan de smaak van de tijd. Hij liet de romaanse zuilen afbreken, de zijbeuken optrekken, grote bovenlichten aanbrengen, de noordelijke dwarsarm afbreken en de zuidelijke omvormen tot sacristie. De kerk wordt nog dagelijks bediend door de norbertijnen.
Foto: Stad Leuven