Open Monumentendag: ontdek het erfgoedverhaal van Kobbegem

16/08/2023
OMD23 kobbegem

Op zondag 10 september vindt de 35ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen, van Gits tot Sint-Truiden, ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht Vlaams-Brabant neemt je op sleeptouw in Kobbegem (Asse). In Kobbegem openen het Torenhof, de Sint-Goriks- en Magdalenakerk en Brouwershuis Den Hert de deuren. Alle activiteiten vinden plaats tussen 12.00 en 18.00 uur en zijn gratis.

Torenhof
De witgekalkte vierkantshoeve Torenhof speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Kobbegem. De hoeve was de verblijfplaats van de Heren van Kobbegem en de bakermat van het gehucht Sint-Gorik. Naast de hoeve staat een donjon, een belangrijk statussymbool en toevluchtsoord dat gebouwd werd in de 14de-15de eeuw. De deur is enkel met een ladder bereikbaar. Speciaal voor Open Monumentendag wordt een tijdelijke trap gebouwd, zodat bezoekers een blik kunnen werpen op de prachtige gewelfde zaal.

Sint-Goriks- en Magdalenakerk
De kerk van Kobbegem herbergt heel wat schatten. Op de kerkzolder vind je bovendien nog middeleeuws pleisterwerk en staat het oude torenuurwerkmechanisme. Wil je meer te weten komen over de restauratie van de kerk, over het interieur of over de begraving rond de kerk? Neem dan deel aan één of meerdere rondleidingen. Aan de stand ‘Insectenherkenning’ tonen de monumentenwachters welke insecten er leven in het interieur, hoe je de schade van houtaantasters kan herkennen en behandelen.

Brouwershuis Den Hert
Al in 1604 had Kobbegem een brouwerij met pachthof: Den Hert. In 1869 kwam Den Hert in handen van Felix-Jan De Keersmaeker. De beeldbepalende brouwerswoning uit de jaren 1940 is nog altijd in het bezit van de familie De Keersmaeker, en is tegenwoordig de thuishaven van het befaamde Eylenbosch-bier. Tijdens Open Monumentendag kan je de brouwerswoning bezoeken. Opgelet: er is geen vrij bezoek mogelijk. Wil je het art-deco-interieur bewonderen? Schrijf je dan in voor een geleid bezoek (beperkt aantal plaatsen!).

Wandeling en familietocht

Alle monumenten liggen op wandelafstand van elkaar. Haal een wandelkaartje bij de onthaalstand aan de kerk en ga op pad. Het parcours is ca 2,5 km. Voor kinderen zijn er leuke doe-opdrachten:

  • Beklim de torens
  • Neem insecten onder de loep
  • Leg een leien dakpan vast
  • Puzzel de letters van de graftekens
  • Droog appeltjes in de mini-hopast

Je vindt alle details over deze activiteiten op vlaamsbrabant.be/openmonumentendag.

Foto boven: © De Beeldfabriek