Vernieuwde Erfgoedsite Ename laat brede publiek kennismaken met Oost-Vlaams erfgoed
Provincie Oost-Vlaanderen heropende onlangs de provinciale Erfgoedsite Ename voor het brede publiek met een nagelnieuwe tentoonstelling. De expo biedt een boeiende blik voor én achter de schermen van erfgoedland: experten verklappen hun nieuwste wetenschappelijke inzichten, topstukken vertellen hun beklijvende verhalen, een handige tijdslijn frist je geschiedenis op én je mag voor één keer pottenkijker zijn bij de archeologen. Naast de vaste expo is er ook een nieuw aanbod voor scholen, groepen en families en een bezoekersonthaal met erfgoedcafé en -shop.
De combinatie van authentieke objecten en bijbehorend onderzoek vormt de focus van de nieuwe vaste tentoonstelling. De prehistorische collectie is de start van het opmerkelijke verhaal van het ooit grootse Ename, dat wordt verteld volgens een handige chronologische tijdlijn. Onderweg zien we onder meer de ivoren kop van de kromstaf van de abt van Ename uit de 12de eeuw, een Vlaams topstuk. Daarnaast zijn er ook talrijke andere kleinoden zoals het gouden uiteinde van een riem in Byzantijnse stijl uit 900-1100, in bruikleen gegeven door The Phoebus Foundation.
Als start wordt in woord en beeld uit de doeken gedaan wat erfgoed omvat en hoe het bewaard wordt voor de volgende generaties. Niet enkel kerken en kastelen blijken erfgoed te zijn, maar ook kleine kapelletjes, interieurs van bruine volkscafés, middeleeuwse mottes of loopgraven. En natuurlijk wordt ook het werk van de Oost-Vlaamse monumentenwachters in de kijker gezet: aan de hand van een spel kan je zelf een virtuele inspectie van een historisch herenhuis uitvoeren!
Erfgoedsite Ename huisvest ten slotte een professioneel onroerenderfgoeddepot, dat onderdak biedt aan Oost-Vlaams erfgoed, archeologische vondsten en zelfs enten en stekken van erfgoedbomen uit de provincie. Dat er regelmatig baanbrekend werk gebeurt in dit depot werd onlangs bewezen door de ontdekking en het onderzoek van de oudste schedel van Vlaanderen, een stuk dat nieuwe informatie opleverde over de eerste landbouwers in Vlaanderen.
Erfgoedsite Ename is open van woensdag tot en met vrijdag, en op zaterdag- en zondagnamiddag. Je vindt alle informatie op www.erfgoedsiteename.be.