Onderhoud aan houten ramen: verslag opleiding Baasrode

28/06/2022

Houten buitenschrijnwerk moet het interieur of delen van een gevel beschermen tegen het buitenklimaat. De afwerking van dit schrijnwerk heeft niet enkel een esthetische of decoratieve functie, maar heeft vooral tot doel het hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Eind mei 2022 organiseerde Monumentenwacht Vlaanderen een praktische hands-on opleiding voor haar eigen monumentenwachters rond het thema schrijnwerk. Ze werden voor deze opleiding ontvangen op de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. Er werd daarbij gewerkt op drie vaste houten ramen op de gelijkvloerse verdieping van de oostgevel van de werkhuizen Van Praet.

In onderstaande presentatie vind je een fotoverslag van deze opleiding.

Meer weten?

Monumentenwacht publiceerde een brochure over het onderhoud van houten schrijnwerk. De brochure gaat beknopt in op de geschiedenis van het schrijnwerk en op de mogelijke schadeoorzaken. Voorts geeft ze enkele preventieve maatregelen en tips voor courant onderhoud. Ze eindigt met enkele aandachtspunten bij die gevallen waar grotere herstellingen nodig zijn.