Ontmoet onze monumentenwachters tijdens de Open Monumentendag

12/08/2019

Op zondag 8 september vindt de 31ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen, van Zonnebeke tot Sint-Truiden, ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud!

Antwerpen

Wommelgem_dromedaris

Fort 2 in Wommelgem is een van de blikvangers van het programma van Open Monumentendag. In een van de gangen van het fort kun je een unieke vondst bewonderen: een enorme schildering van een woestijn met dromedarissen uit de Tweede Wereldoorlog. Onze monumentenwachters zullen het inhoudelijk verhaal van de gidsen aanvullen met een technische toelichting over de staat en bewaringsmogelijkheden van de muurschildering.

Nog een blikvanger is de voormalige Electrabelsite in Schelle (Interescaut), ooit de grootste productie-​eenheid van elektriciteit in Europa. De hele dag vinden er voor kinderen tussen 6 en 12 jaar rappelworkshops plaats in de voormalige machinezaal. Onder begeleiding van ervaren monumentenwachters kunnen de kinderen op die manier ontdekken hoe een monument geïnspecteerd wordt.

Limburg

OMD19_sinttruiden

Het Begijnhof van Sint-​Truiden werd in 1258, gesticht op gronden van de Sint-​Trudoabdij. Het begijnhof in Sint-​Truiden is één van de dertien begijnhofsites in Vlaanderen die beschermd zijn als UNESCO werelderfgoed.

In de begijnhofkerk leren we kinderen op een speelse manier wat monumentenwachters precies doen. Ze leggen mee leien op het dak of nemen deel aan een afdaling in de kerk! Wanneer ze alle opdrachten tot een goed einde brengen, worden ze zelfs een ‘Monumentenwachter voor één dag’!

Oost-Vlaanderen

OMD19_belfortaalst

In het belfort van Aalst geeft Monumentenwacht Oost-​Vlaanderen een demonstraties met touwtechnieken. Je krijgt meer uitleg over de werking van de monumentenwachters en op de zolder wordt gefocust op historische kapconstructies. Je komt alles te weten over biologische aantasting, zoals houtborende insecten en zwammen. Ten slotte zijn er ook demonstraties met de resistograaf, een instrument om de weerstand en kwaliteit van het hout te bepalen.

In het begijnhof O.L.V. Ter Hoyen in Gent maak je dan weer kennis met onze interieurwachters. Ze geven uitleg over hun werking, en over hun ondersteuning van de vrijwilligers bij de grote opruimactie van de begijnhofkerk (openstelling in het kader van 'Vlaamse meesters in situ').

Vlaams-Brabant

OMD19_ijskelder

Op maar liefst vijf locaties in de provincie maak je kennis met de werking van de monumentenwachters en hun passie voor kerken, bakovens, molens, ijskelders, ...

In de Sint-Hubertuskerk in Wakkerzeel (Haacht) belichten ze zowel hun rol in het bouwkundige aspect als het interieur (o.m. het orgel). Stop tijdens de wandel- en fietstocht ‘Ontdek de water-molen-landschappen in Grimbergen’ zeker even aan de Tommenmolen en aan de bakoven van de Liermolen. Onze monumentenwachters geven met veel plezier uitleg over de lopende restauratie. Aan het bakhuis bij het Bosmuseum in Groenendaal (Hoeilaart) geeft monumentenwachter Dirk een lezing over over de geschiedenis en werking van bakovens (vooraf inschrijven aangewezen). Aan het Arenbergkasteel in Heverlee (Leuven) klim je als een monumentenwachter in de speciaal ontworpen speleobox (vanaf 8 jaar). Bezoek ook de ijskelder en ontdek hoeveel ijs er nog bewaard gebleven is. Ook de ijskelder aan de Brusselpoort in Leuven kan je samen met de monumentenwachters ontdekken.

West-Vlaanderen

Omd19_zonnebeke

De West-Vlaamse monumentenwachters zijn actief in en op de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke, een uniek voorbeeld van een modernistische wederopbouwkerk, ontworpen door de bekende architect Huib Hoste.

De monumentenwachters demonstreren hoe ze met touwtechnieken moeilijk bereikbare plaatsen zoals torens en daken kunnen bereiken. Interieurwachters geven toelichting in de kerk.

  • demo industriële touwtechnieken met afdalingen van de kerk (om het uur)
  • rondleiding in de kerk over het onderhoud van interieurelementen
  • rondleiding met gids in de Kerktoren en de Abdijtuin om 9u00, 11u00, 13u00 of 15u00 (schrijf je hier in)