Internationaal congres over preventieve conservatie op 3-5 april in Leuven

11/03/2019

Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de UNESCO-leerstoel 'Preventive Conservation, Monitoring and Maintenance of Monuments and Sites' vindt op 3-5 april 2019 een internationaal congres plaats aan de KU Leuven. Het centrale thema is 'Preventieve conservatie: van klimaat- en schademonitoring naar een geïntegreerde benadering'.

Het concept 'preventie is beter dan genezing' is de laatste decennia succesvol geïntroduceerd in de erfgoedzorg. Kostenefficiëntie, een betere bescherming van erfgoedwaardes, een tijdige aanpak van problemen en dus minder gevolgschade, een verbetering van de fysieke staat, een verlenging van de levensduur van erfgoed, het betrekken van de gemeenschap bij erfgoedzorg... zijn daarbij de belangrijkste voordelen. Het WTA-PRECOM³OS symposium zal daarom focussen op benaderingen van preventieve conservatie, monitoringstechnieken en methodes om deze tools te implementeren in een geïntegreerde systeembenadering.

Ook Monumentenwacht draagt zijn steentje bij aan dit congres. Er staat een ontmoeting met 6 internationale monumentenwachtverenigingen op het programma en adviseur Birgit van Laar geeft een presentatie over de vernieuwde inspectieverslagen van Monumentenwacht.

WTA19_prog