Vuur doet Leven: bakovens in de Vlaamse Ardennen

30/11/2020

Onder het motto 'Vuur doet Leven!' zette het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen de voorbije jaren het leven in en rond de bakovens in de kijker. Het project werd nu afgerond met een publicatie over de verschillende aspecten van bakovens. Monumentenwachter Geert Scheirlinckx verzorgde voor deze publicatie een bijdrage over het onderhoud en herstel van bakovens.

In de loop van het project werden zes bakovens in de Vlaamse Ardennen onder handen genomen door Het Reizend Bakhuis. Deze bakovens zijn ondertussen allemaal in gebruik genomen. Daarnaast volgden honderden mensen vormingsactiviteiten over granen en meel, over het restaureren en stoken van bakovens, het werken met gist of zuurdesem, het busselen van takken, het bereiden van ovengerechten, of gingen ze mee op wandeling tussen molens en ovens.

In het besef dat een kleine eeuw geleden bijna elke boerderij over een eigen bakoven beschikte, is de snelheid waarmee dit erfgoed verdwijnt opvallend. Toch blijkt in de Vlaamse Ardennen nog een groot aantal bakovens bewaard te zijn, zoals beschreven wordt in het eerste deel van de publicatie. Het is evident dat een goed onderhoud en herstelling van het ovengebouw belangrijk is, maar niet volstaat. Specifiek over de weg van akker tot brood lees je in het tweede deel van deze publicatie een reeks van diverse artikels over molens en meel, over desem en gist, met aandacht voor alternatieve granen, korteketenbrood en voedselveiligheid. In een uitgebreide reeks getuigenissen beschrijven verschillende mensen ten slotte hoe je van samen bakken een feest maakt.