Samenwerking voor het beheer van funerair erfgoed in Temse!

Geert Scheirlinckx - 29/10/2019

.
De voorbije maanden werkte Monumentenwacht Oost-Vlaanderen aan een boeiend project rond funerair erfgoed in Temse. Monumentenwachter Geert Scheirlinckx stelde een uitgebreid rapport op met aanbevelingen voor het onderhoud van 86 beschermde graftekens op de begraafplaats van Temse. In samenwerking met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Erfpunt gaan de gemeente Temse en Levanto nu aan de slag met dit onderhoudsplan!

Temse_kerkhof1

In het najaar van 2018 kreeg Monumentenwacht Oost-Vlaanderen de vraag van Erfpunt voor de inspectie van 86 waardevolle graftekens in Temse. De interesse van de gemeente was groot en er werd voor de begraafplaats een lidmaatschap afgesloten bij Monumentenwacht. Erfpunt wilde alle informatie (geschiedenis, begraven personen, onderhoudstoestand, …) over de begraafplaats en de graftekens bundelen in een dynamisch document. Bij een rondgang samen met de gemeente Temse, Erfpunt en Levanto werden eerst een 20-tal graftekens bekeken en besproken, en Monumentenwacht voerde vervolgens een volledige inspectie van de graftekens uit.

De rapportage gebeurde in het MAKSbo-systeem van Monumentenwacht. Per grafteken werd een fiche aangemaakt met foto's en aanbevelingen voor het onderhoud. Deze adviezen werden ten slotte samengebracht in een handige overzichtstabel met tijdslijn. Deze tabel kan geïntegreerd worden in het beheersdocument van Erfpunt.

De door Monumentenwacht aangeleverde overzichtstabel zal voor Erfpunt een praktisch werkdocument worden voor herstel, onderhoud en opvolging van de graftekens. Met het project in Temse wilde Monumentenwacht Oost-Vlaanderen een werkwijze opstellen die ook toegepast kan worden op andere begraafplaatsen in de regio en elders.

Levanto, een sociale onderneming die langdurig werkzoekenden activeert door opleiding, werkervaring en coaching op de werkvloer, gaat de werken aan de graftekens in de praktijk behartigen. Het bepalen en opvolgen van de bouwkundige staat van onderhoud, zal gebeuren door Monumentenwacht.

Geïnteresseerden vinden meer informatie over het project in onderstaande presentatie