Religieus erfgoed in tijden van corona

Hilde Wouters - 15/06/2020

Door de versoepeling van de veiligheidsmaatregelen mogen religieuze diensten opnieuw plaatsvinden met een maximum van 100 aanwezigen. Dit stelt kerkfabrieken voor grote uitdagingen! De Belgische bisschoppen stelden een draaiboek op met duidelijke richtlijnen zodat de veiligheid voor iedereen gegarandeerd kan worden.

De kerkfabrieken doen hun uiterste best om de richtlijnen strikt te volgen zodat een bezoek aan de kerk veilig kan gebeuren. Hierbij wordt niet altijd rekening gehouden met de waardevolle interieurelementen en erfgoedobjecten. Daarom hebben Monumentenwacht Vlaanderen en PARCUM een informatiefiche gemaakt met de nodige richtlijnen over de omgang met waardevol en minder waardevol religieus erfgoed in tijden van corona. Zo kunnen we samen vermijden dat er onherroepelijke schade wordt aangericht door bijvoorbeeld onoordeelkundig reinigen of ontsmetten van interieuronderdelen en objecten of het kleven van stickers op waardevolle vloeren.

Neem zeker contact op met je provinciale monumentenwachtdienst als je nog bijkomende vragen hebt over het reinigen of ontsmetten van interieurelementen of erfgoedobjecten. Bij PARCUM kan je terecht voor vragen over algemene veiligheidszorg.