Open Monumentendag: wandel, jog en speur door Kessel-Lo met onze monumentenwachters!

03/08/2021

Op zondag 12 september vindt de 33ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen, van Oostende tot Grobbendonk, ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht Vlaams-Brabant focust op de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo.

In het interbellum en meteen na de Tweede Wereldoorlog kende Kessel-Lo een exponentiële groei. Tussen 1930 en 1970 ontwierpen enkele gerenommeerde modernistische architecten er nieuwe woonwijken, (sport)infrastructuur en scholen: Léon Stynen, Raoul Biront, Victor Bourgeois, Alphonse Marchal, Alphonse Van Acker en Marc Dessauvage, ...

Hun werk leeft nog steeds door in bekende begrippen zoals de Casablanca, de Bourgeoiswijk of het zwembad van Kessel-Lo. Maar er zijn ook minder bekende parels zoals de porseleingroothandel op het Gemeenteplein, het vroegere kantoor van Monumentenwacht Vlaams-Brabant en de voormalige werkhuizen en het labo van de 'Nationale Maatschappij voor Waterleidingen'.

Tijdens Open Monumentendag stel je met de brochure of erfgoedapp je eigen wandeling samen. Je kiest zelf welke gebouwen jou het meeste aanspreken. In de brochure vind je adviezen van Monumentenwacht, specifiek gericht op het onderhoud van de nieuwe bouwmaterialen en technieken. De jonge speurneuzen leven zich onderweg uit met een heuse zoektocht naar de typische kenmerken van deze modernistische gebouwen.

Heb je wel zin in een erfgoedonderdompeling, maar staat zondag voor jou gelijk met sporten? Schrijf je dan in voor de urban jogging. Al joggend voorziet Monumentenwacht je van een woordje uitleg bij al die prachtige moderne architectuur die Kessel-Lo rijk is.

Praktisch

Infopunt: Koning Boudewijnstadion, Diestsesteenweg 270, Kessel-Lo

Wandeling en zoektocht: vrije start tussen 10 en 17 uur.
Brochure beschikbaar in infopunt.
ErfgoedApp: downloaden via erfgoedapp.be

Urban jogging (begeleid +/- 7km): vooraf inschrijven is verplicht (beperkt aantal deelnemers) (monumentenwacht@vlaamsbrabant.be): starturen 10u30, 13u00 en 15u30

Meer info: monumentenwacht@vlaamsbrabant.be - 016 31 97 50

Initiatief: provincie Vlaams-Brabant, dienst erfgoed – Monumentenwacht i.s.m. de stad Leuven.