Open Monumentendag: ontmoet onze monumentenwachters op de droogdokkensite in Antwerpen

11/08/2022
Foto: Leen Müller

Op zondag 11 september vindt de 34ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht provincie Antwerpen focust op de Antwerpse droogdokkensite, met onder meer een heuse kinderspeurtocht...

Op de rafelige breuklijn tussen de stad en de Antwerpse haven ligt een ruw en roestig gebied. De plek ademt havengeschiedenis. Negen historische droogdokken uit de periode 1863-1930, twee werkhuizen voor scheepsherstellers, een als monument beschermd oud pomphuis... Tot 2018 werd hier hard gewerkt: schepen kwamen en gingen voor herstelling in één van de droogdokken.

Maar het werken - aan historische schepen - wordt er ook nu nog verdergezet. De collectie schepen van het MAS verhuisde van de Scheldekaaien naar een veilig onderkomen op het terrein. Achter de schermen worden ze gekoesterd en onderhouden. En ook verschillende stichtingen restaureren er hun historisch schip. De site huisvest ook STORMKOP, een avontuurlijke speel-, droom- en doeplek.

Je kunt de droogdokkensite vrij bezoeken van 12u tot 18u.

Activiteitenprogramma
12-16 uur: doorlopend workshops voor kinderen bij STORMKOP
12-18 uur: kinderspeurtocht van Monumentenwacht
12-16 uur : doorlopend vertoningen van de Droogdokkenfilm
12-18 uur: in de botenloods kan je kennismaken met de dienstverlening van Monumentenwacht. Ook de toestand van historische vaartuigen kan Monumentenwacht immers in kaart brengen. Bij een inspectie komen de romp, het dek, de dekuitrusting, de besturing, het schrijnwerk en de interieurinrichting uitgebreid aan bod. Kinderen kunnen in een speurtocht leren waarom schepen meestal niet oud worden en hoe we kunnen zorgen voor het varend erfgoed die er nog wel is.

Vanaf 23 augustus kun je ook tickets reserveren voor een gegidste rondleiding op de site.

De stad Antwerpen heeft ook nog heel wat andere activiteiten in petto tijdens de Open Monumentendag. Bekijk dus zeker ook het volledige programma.