Open Monumentendag: abdijsite Ter Doest in Lissewege herleeft!

10/08/2022
Foto: Lambert J. Derenette

Op zondag 11 september vindt de 34ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht West-Vlaanderen focust op de historische abdijsite Ter Doest en de parochiekerk in Lissewege (Brugge).

De recente herontdekking van de ondergrondse sporen van de uitgestrekte middeleeuwse abdij wordt aan het grote publiek voorgesteld, met een actief programma in Ter Doest en Lissewege, voor jong en oud en op maat van gezinnen. Luister naar de archeologen, bekijk het unieke houten gebinte van de middeleeuwse schuur vanop tien meter hoogte, doe op eigen houtje de erfgoedwandeling of neem deel aan één van de vele andere erfgoedactiviteiten!

Ook de West-Vlaamse monumentenwachters zullen in Lissewege van de partij zijn. De bouwkundige wachters demonstreren hun klimtechnieken op de O.L.V.-Bezoekingskerk, terwijl de interieurwachters binnen in de kerk rondleidingen verzorgen. In de imposante tiendenschuur op de abdijsite kom je door middel van infopanelen en televisieschermen in de schuur meer te weten over de werking van Monumentenwacht West-Vlaanderen en over het lopend archeologisch onderzoek naar de ondergrondse restanten van de voormalige cisterciënzerabdij.

Liefhebbers kunnen de tien meter hoge stelling beklimmen om het imposante gebinte van de schuur van dichtbij te bekijken, met de nodige uitleg door onze monumentenwachters. Als klap op de voorpijl is er voor kinderen van 10 tot 14 jaar een amusante afdaling vanaf de stelling voorzien, in klimuitrusting, als een echte monumentenwachter! Pas op: voor deze afdaling moet je inschrijven. Reserveren kan via dit formulier.

De activiteiten vinden plaats op verschillende locaties in Ter Doest en Lissewege.
Je vindt een volledig overzicht op www.west-vlaanderen.be.