Open Monumentendag: te gast bij Monumentenwacht op de Schranshoeve in Deurne

09/08/2023

Op zondag 10 september vindt de 35ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen, van Gits tot Sint-Truiden, ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht Provincie Antwerpen zet de deuren open van zijn thuisbasis, de Schranshoeve in Deurne.

Het is genoegzaam gekend dat Monumentenwacht al meer dan 30 jaar met hart en ziel zorg draagt voor ons Vlaams erfgoed. Maar wat velen niet weten, is dat de Antwerpse monumentenwachters gehuisvest zijn in de historische Schranshoeve, die deel uitmaakt van het beschermd cultuurhistorisch landschap ‘Herentalse Vaart met brug’.

Idyllisch gelegen aan het kruispunt van de Vaartweg en de Doppersweg, flankeert de hoeve de zuidoostelijke ingang van het Ter Rivierenhof. Vele parkbezoekers hebben zich wellicht al afgevraagd wat zich in de hoeve allemaal afspeelt. Tijdens de Open Monumentendag kan je zelf een kijkje komen nemen op de site en zien dat hier wel degelijk heel wat leeft.

Monumentenwacht neemt je die dag mee in de rijke geschiedenis van de Schranshoeve en zijn directe omgeving. We zetten de werking van Monumentenwacht in de kijker en stoken de eeuwenoude bakoven op. Het bakhuis was trouwens ooit een sprookjeshuis toen in de Schranshoeve nog de kinderopvang van de provincie Antwerpen georganiseerd werd. Het spreekt vanzelf dat het ook voor de kinderen een leuke dag wordt, met o.a. vertellingen door Mia Verbeelen.

Wie een rondleiding (ca. 45 min.) in en rond de Schranshoeve wil volgen, dient zich op voorhand in te schrijven via tickets.rivierenhof.be.

Rivierenhof: 100 jaar provinciaal park

De openstelling van de Schranshoeve kadert in de viering van '100 jaar Rivierenhof'. Het Provinciaal Groendomein Rivierenhof ging immers precies 100 jaar geleden open voor het grote publiek. Tijdens Open Monumentendag staan er nog heel wat andere activiteiten op het programma:

  • Rondleidingen om en in het Sterckshof
  • Rondleidingen om en in de landbouwhuishoudschool voor meisjes
  • Rondleidingen om en in het openluchttheater
  • Rondleiding erfgoedrassen op de Kinderboerderij
  • District Antwerpen plaatst een muziekkiosk aan het kasteel