Open Monumentendag: ontmoet onze West-Vlaamse monumentenwachters in Stene

11/08/2021

Op zondag 12 september vindt de 33ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht West-Vlaanderen focust op het erfgoed in de Oostendse deelgemeente Stene.

Tussen 10u en 12u en tussen 13u en 17u kan je zoals een echte monumentenwachter afdalen van de molen van Stene. De monumentenwachters begeleiden je vanuit het raam naar beneden, waarbij je de juiste touwtechnieken kan ontdekken. Tijdens de afdaling kan je de buitenkant van de molen van op grote hoogte inspecteren!

De interieurwachters van Monumentenwacht West-​Vlaanderen nemen je mee naar de Sint-​Annakerk van Stene. Leer bij over dit interieur en kom te weten hoe een interieurwachter op inspectie gaat. Kunsthistorica Anne-Mie Havermans neemt je dan weer mee naar het kerkhof. Op deze boeiende rondleiding kom je alles te weten over funerair erfgoed en de waarde ervan. Een monumentenwachter vertelt je bovendien hoe een kerkhof geïnspecteerd wordt.

Ten slotte kan je ook met de erfgoedapp op wandel gaan in en rond Stene-dorp. Ontdek het Sint-​Annakerkje, het kerkhof, enkele bijzondere panden, de molen van Stene, veldbatterij Stutzpunkt Stene en zo veel meer. Via de erfgoedapp krijg je inzicht in de werking van Monumentenwacht en hoe zij inspecties uitvoeren.

www.openmonumentendag.be