Open Monumentendag: ontdek de kasteelhoeve in Grobbendonk en de Sint-Carolus Borromeuskerk

09/08/2021

Op zondag 12 september vindt de 33ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht Antwerpen focust op de kasteelhoeve in Grobbendonk en de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen.

Grobbendonk - Kasteelhoeve

De kasteelhoeve of het Neerhof, restant van het Hof van Grobbendonk en idyllisch gelegen aan de samenvloeiing van de Aa en de Kleine Nete, heeft een turbulent verleden, een intrigerend heden en een uitnodigende toekomst. Tijdens Open Monumentendag kom je hier alles over te weten. IOED Land van Nete en Aa en de gemeente Grobbendonk doen de boeiende geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners uit de doeken. Van de ridderlijke familie Grobbendonk, waarvan de sporen teruggaan tot ca. 1200, tot aan de laatste privé-eigenaar, graaf Ghislain d’Ursel.

Monumentenwacht neemt je mee op ontdekkingstocht langs en door het gebouw zoals het er vandaag staat. Je leert kijken zoals je dat nog nooit eerder deed en ontdekt de verhalen die bijvoorbeeld de gevels, de dakstructuren en het interieur vertellen. Adviesbureau Erfgoed & Visie laat dan weer zijn licht schijnen over de toekomst van de hoeve. Zij maken momenteel een beheersplan voor de hele site op, zodat we nog generaties lang van deze plek kunnen genieten.

Antwerpen - Carolus Borromeuskerk

Monumentenwachters interieur… ze speuren in sacristiekasten, doorzoeken biechtstoelen, kruipen achter altaren en zoeken naarstig naar insecten die niemand ziet. Maar wat doen ze daar eigenlijk? Kom aan de hand van een speurtocht ontdekken wat hun job inhoudt in de prachtige Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen!

OMD21_borromeus