Open Monumentendag: ontdek de ballingenkamers in Dendermonde!

16/08/2023

Op zondag 10 september vindt de 35ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen, van Gits tot Sint-Truiden, ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht Oost-Vlaanderen heeft de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde gekozen als uitvalsbasis.

De Oost-Vlaamse monumentenwachters zorgen onder meer voor een begeleide dakgoten- en zolderwandeling onder het indrukwekkende kapgebinte, met bezoek aan de zogenaamde 'ballingenkamers'. In de middeleeuwen beschikte de Kerk over toevluchtsoorden waar bannelingen en voortvluchtigen van het asielrecht genoten. Terwijl de gelovigen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde de Heer prezen, hielden zich op de zolder voortvluchtigen schuil...

Op deze Open Monumentendag kan je die ballingenkamers, onder begeleiding van de provinciale Monumentenwacht, uitzonderlijk bezoeken. De houten vloeren en wand- en plafondafwerking zijn er niet meer, maar er blijven toch nog voldoende elementen over om een goed beeld te schetsen van hoe de ruimtes bewoond werden. Van daaruit vertrekt nadien een wandeling langsheen de dakgoten. Beneden in de kerk vertellen de interieurwachters hoe je waardevol textiel, meubilair en andere kunstwerken op een goeie en duurzame manier kunt onderhouden.

Een bezoek aan de ballingenkamer en de dakgoten duurt 30 minuten (groepen van max. 12 personen). Inschrijven kan tot 7 september. Meer info op openmonumentendag.be.

OMD23 dendermonde