Open Monumentendag: Begijnhof Sint-Truiden, 25 jaar Unesco Werelderfgoed

11/08/2023

Op zondag 10 september vindt de 35ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht. We hebben leuke activiteiten in petto voor jong en oud. Monumentenwacht Limburg is van de partij in het begijnhof van Sint-Truiden. Je ontdekt de geheimen van de begijnhofkerk via demonstraties en toelichtingen van onze monumentenwachters. Kinderen kunnen een mooie beloning verdienen door een oude kroon te knutselen en de archeologische zoektocht af te ronden!

Al 25 jaar prijkt het Sint-Agnesbegijnhof op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het monumentaal kader vormt het decor voor een reeks activiteiten. Monumentenwacht Limburg geeft in en rond de kerk demonstraties en toelichtingen. De gebruikte technieken, het robuust tongewelf en het oude barokke orgel staan hierbij centraal. Specifiek wordt ingegaan op de iconografie van de unieke muurschilderingen om de religieuze rituelen van de begijnen te duiden.

Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed organiseert op het plein familieactiviteiten om zo de historische omgeving te ontdekken. Juniorarcheologen Emma en Otis uit het exclusieve boek 'Emma en Otis vinden een muntje' van kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers zijn hierbij de gidsen. Elk kindje ontvangt bij het startpunt op het plein voor de begijnhofkerk een 'Emma en Otis' -rugzakje met allerlei spulletjes om de opdrachten te voltooien. Op het einde van de zoektocht wacht een echt diploma én een mooie beloning! Als ultieme extra kan je op het voorplein samen met Emma en Otis ook een echte oude kroon knutselen!

Foto: PCCE