Onderhoud van historische glas-in-loodramen: online vragenuurtje op 2 februari

04/01/2023

Op donderdag 2 februari om 16u organiseert Monumentenwacht het eerste online vragenuurtje van 2023. Deze keer focussen we op het onderhoud van historische glas-in-loodramen. Een toelichting van 30 minuten zal worden gegeven door Katrien Mestdagh, restaurator/conservator in de glaskunst en medeauteur van onze onderhoudsbrochure over glas-in-lood.

Ook vandaag nog neemt glas een prominente plaats in als bouwmateriaal. Dat heeft te maken met zijn unieke eigenschappen, zoals kleur, maar vooral ook zijn transparantie, wat maakt dat het ruimtes van elkaar kan scheiden en tegelijk verbinden. Een glas-in-loodraam is fascinerend en complex door zijn samenstelling uit diverse materialen en zijn relatie tot de architectuur en het interieur. Grote en kleine raamopeningen in zowel monumentale gebouwen als meer ingetogen panden zijn eeuwenlang gedicht met glas in lood. Met een breed gamma van decoratieve mogelijkheden overstijgt het glas in lood de pure functionaliteit tot heuse artistieke pareltjes. Dit unieke aspect van ons culturele erfgoed verdient dan ook heel speciale aandacht en zorg.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht door het beperkte aantal plaatsen.
Schrijf je in via dit formulier.

Praktisch

  • Het vragenuurtje wordt georganiseerd via Zoom. Op 1 februari ontvang je via e-mail de juiste deelnamelink. Om hieraan deel te nemen heb je geen account bij Zoom nodig, dit kan gewoon door de deelnamelink te openen in je browser (meer info)
  • Tijdens de toelichting zullen de camera’s en microfoons van de deelnemers uitgeschakeld zijn. Vragen kunnen gesteld worden via de chat, en na afloop van de toelichting ook mondeling.
  • Kun je er niet bij zijn? We zorgen voor een opname die achteraf wordt verspreid!
  • Heb je de Zoom-link niet ontvangen of heb je een last-minute probleem? Neem dan even telefonisch contact op via 03/212.29.56 !