Nieuw boek geeft frisse kijk op natuursteen in Limburgse gebouwen

24/07/2019
Moerenpoort_tongeren

Natuursteen is overal aanwezig in onze dagelijkse omgeving, vooral dan in de oude stadskernen waar monumenten, bestrating en gebouwen getuigen van een roemrijk stenen verleden of van recentere modetrends. Toch staan we niet altijd stil bij de natuur- en cultuurhistorische waarde van natuursteen. De nieuwe 'Atlas Natuursteen in Limburgse gebouwen' brengt hier verandering in. Experts Roland Dreesen, Michiel Dusar en Frans Doperé dompelen je in tien hoofdstukken onder in de wereld van natuursteen.

In 2001 publiceerde het Provinciaal Natuurcentrum het boek 'Natuursteen in Limburgse monumenten', dat uitgroeide tot een standaardwerk over de Limburgse geologie. Intussen zijn er nieuwe inzichten, en groeide de nood aan een nieuwe publicatie. Deze nieuwe 'Atlas Natuursteen in Limburgse gebouwen' werd niet alleen uitgebreid met nieuwe kennis, maar bevat ook drie stadswandelingen in Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren.

De nieuwe publicatie geeft een mooi overzicht van het breed spectrum aan natuursteensoorten die de Limburgse ondergrond rijk is en die ook in Limburg zijn gebruikt en hier nog steeds worden aangewend. De atlas is een handig instrument om de verschillende natuurstenen zelf te ontdekken en hun geologische context te achterhalen.

Sinttruiden_kerk

Het voornaamste hoofdstuk van de publicatie wordt gevormd door de beschrijving van ruim 55 natuursteensoorten. Er wordt in detail ingegaan op de diverse kenmerken van elke steensoort (bijv. uitzicht, verwering, samenstelling, mineralen en fossielen, structuren).

Naast deze kenmerken wordt voor elke steen een gestructureerd overzicht gegeven van onder meer de geologische ontstaansgeschiedenis, de verspreiding binnen Limburg, het gebruik in monumenten en de mogelijke restauratie-opties. Ten slotte komt ook de bewerking van verschillende types van natuursteen uitgebreid aan bod.

De 'Atlas Natuursteen in Limburgse gebouwen' biedt leesvoer voor natuurliefhebbers, streekverkenners, natuur- en stadsgidsen, architecten, restauratiespecialisten en erfgoedconsulenten. Het fraai uitgegeven boek kost 40 euro.

Meer informatie en een overzicht van de verkooppunten: www.pnc.be/atlas-natuursteen