Monumentenwachters inspecteren kerk van Lebbeke

03/07/2023
Lebbeke2

Wie vandaag aan de Heilig Kruiskerk van Lebbeke passeerde, was getuige van een bijzondere gebeurtenis: Monumentenwacht Oost-Vlaanderen deed een inspectie van de kerk. Twee bouwkundige wachtsters controleerden het gebouw van boven tot onder en hun collega ondersteunde hen met een drone. Die drone is een nieuwe aanwinst waardoor de monumentenwachters nog veiliger de moeilijk toegankelijke plaatsen, die vaak voorkomen bij monumenten, kunnen bekijken.

Deze eerste inspectie kwam er na de aansluiting van de gemeente bij Monumentenwacht met de kerk. Deze voormalige parochiekerk zal herbestemd worden, en ook dan is een goede staat van het pand essentieel. Ook voor de herbestemming kan de gemeente trouwens op ondersteuning van de Provincie rekenen.

Herbestemming

De neoromaans getinte driebeukige kerk van Lebbeke dateert uit 1935 - de mensen van ’t Kroïs vroegen al in 1906 om een kerk op te richten in de Minnestraat. Het was een ontwerp van architect Henri Valcke uit Gent, dat werd uitgevoerd door de firma Van Pottelbergh & Zonen uit Erembodegem. De inspanningen door de lokale gemeenschap culmineerden in 1936 tot de erkenning van de nieuwe parochie, met E.H. P. De Vos als eerste pastoor.

De Heilig Kruiskerk werd al een aantal jaar geleden ontwijd en door het kerkbestuur in erfpacht gegeven aan de gemeente. Ondertussen organiseerde ‘Het Lab Gods’ er talrijke activiteiten. Provincie Oost-Vlaanderen en Avansa Waas-en-Dender versterken deze werking met het plattelandsproject ‘Toren-Breed. Samen kerken nieuw gebruiken’ onder de naam ‘Kruisbestuiving (Kroisbestuiving)’.

Dit gebeurt in samenwerking met lokale verenigingen en organisaties, en het gemeentebestuur. Bij dit project hoort ook een eerste investeringsbudget. De herbestemming tot gemeenschapscentrum komt hiermee op kruissnelheid. Op die manier wordt het gebouw - aanvullend op het eerdere werk van Het Lab Gods - beter geschikt gemaakt en ingericht voor het gebruik in de toekomst, denk maar aan veiligheid en bergruimte. Een gebouw in goede staat is daarbij een cruciale eerste stap, vandaar de aansluiting bij Monumentenwacht Oost-Vlaanderen.

“Ik was al aanwezig bij veel inspecties van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen, maar die in mijn eigen gemeente is toch een bijzondere gebeurtenis. Ik ben blij dat we met het provinciebestuur onze ondersteunende rol voor de gemeente ten volle kunnen spelen bij de instandhouding en valorisatie van het erfgoed.”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed