Monumentenwacht West-Vlaanderen organiseert tweedaagse interprovinciale klimoefening in Brugge

06/10/2023

Op 5 en 6 oktober streken 26 monumentenwachters uit heel Vlaanderen neer in Brugge om er gezamenlijk touw- en klimtechnieken te trainen. Naar goede gewoonte wordt er tweejaarlijks een grote interprovinciale klimoefening georganiseerd voor de medewerkers van Monumentenwacht. Dit jaar werd de organisatie toevertrouwd aan Monumentenwacht West-Vlaanderen.

Industriële touwtechnieken vormen een specifiek onderdeel van de technieken die de monumentenwachters kunnen inzetten om inspecties uit te voeren. Wanneer moeilijk bereikbare dakpartijen of de gevels van torens moeten worden onderzocht, is dit vaak enkel via deze touwtechnieken mogelijk. Tijdens de tweedaagse klimoefening werd er getraind op drie locaties in de Brugse binnenstad: het Provinciaal Hof, de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk en de Sint Salvatorskathedraal. De wachters oefenen er niet alleen de klassieke afdalingstechnieken, maar ook speciale touwopstellingen, keuringen van opstellingen, reddingsoperaties in touwen, … Verder werd er nog op laddertechnieken getraind door 14 interieurwachters van Monumentenwacht. Dit gaat om gecontroleerd laddergebruik op hoge hoogte binnen bijvoorbeeld kerkinterieurs.

Naar aanleiding van deze interprovinciale training waagde ook gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu zich aan een afdalingsoefening in de touwen. Onder begeleiding daalde de voorzitster van Monumentenwacht West-Vlaanderen APB van de toren van de Sint Salvatorkathedraal. "Monumentenwachters die via klimtechnieken inspecties uitvoeren, dat oogt vrij spectaculair, maar dat houdt ook een grote risicofactor in", aldus Lahaye-Battheu. "Daarom worden de provinciale teams met de regelmaat van de klok getraind en getest. Eens om de twee jaar trainen de klimmers samen om grotere oefeningen mogelijk te maken. Zoals dit jaar in Brugge."

Foto: Provincie West-Vlaanderen