Monumentenwacht Oost-Vlaanderen zet schouders onder restauratie van authentieke deportatiewagon

25/09/2023
Deportatiewagon2

Vandaag was er een spectaculair schouwspel te zien aan het executieoord van Rieme-Oostakker. De deportatiewagon, die daar staat als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, werd opgetakeld en vervoerd naar de provinciale Richtpunt-school in Zottegem. Daar zullen leerlingen van de derde graad schrijnwerk en carrosserie de wagon restaureren, onder begeleiding van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen.

De treinwagon van meer dan 100 jaar oud werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt om Belgische burgers te vervoeren naar een concentratiekamp in Duitsland of Oost-Europa. Sommigen werden echter ook voor sluikpers, spionage, sabotage of andere misdaden ter dood veroordeeld en terechtgesteld, eerst in Rieme en daarna in Oostakker. Later kwam er een herdenkingsoord op de executieplek in Oostakker.

Op dit herdenkingsoord kreeg ook de wagon zijn plaats. Uit een recente inspectie door Monumentenwacht Oost-Vlaanderen bleek dat de wagon enerzijds nog in heel authentieke staat is, maar anderzijds ook dringend aan restauratie toe is. Het schilderwerk is verweerd, waardoor het hout rot. Bepaalde metalen onderdelen vertonen ook roest.

De leerlingen aan de provinciale school in Zottegem zullen dit schooljaar leren over de wagon, zijn geschiedenis en onderdelen. Onder deskundige begeleiding van de Oost-Vlaamse monumentenwachters nemen ze de wagon onder handen. Waar nodig zal ook de hulp van een gespecialiseerd aannemer worden ingeschakeld. Tijdens de restauratie van de wagon zal zoveel mogelijk van het oorspronkelijke materiaal behouden worden.

Het einde van de werken wordt voorzien tegen het najaar van 2024. De wagon zal dan een van de wonderlijke plekken worden in de nieuwe groenpool Wonderwoud in Oostakker.

"Mooi voorbeeld van de veelzijdige rol van Monumentenwacht"

An Vervliet, gedeputeerde voor Erfgoed: “Dit is een mooi voorbeeld van de veelzijdige rol van onze Monumentenwacht. Na hun inspectie was duidelijk welke werken er precies nodig waren aan de deportatiewagon, en stelden ze samen met onze dienst Patrimonium een team samen waardoor de wagon deskundig en voordelig gerestaureerd zal worden.”

Image00028

De vijfdejaars schrijnwerk van Richtpunt Zottegem volgen het vervoer van de deportatiewagon in Rieme-Oostakker.

Foto's: Provincie Oost-Vlaanderen