Monumentenwacht Oost-Vlaanderen op bezoek in de kerk van Mespelare

20/11/2020
Mespelare11

Vandaag bracht Monumentenwacht Oost-Vlaanderen met gedeputeerde Annemie Charlier en haar opvolgster An Vervliet een bezoek aan de kerk van Mespelare (Dendermonde).

De Sint-Aldegondiskerk in Mespelare, die teruggaat tot de 12de eeuw, is al sinds de oprichting van Monumentenwacht aangesloten als lid: in 1993 werd zij lid nummer 103. Zoals alle andere leden krijgt het beschermde monument regelmatig een grondige inspectie van Monumentenwacht. En omdat deze Romaanse kerk toe was aan een restauratie, kwam er meer bij kijken dan alleen maar inspectierapporten opmaken.

Bijna jaarlijks controleerde Monumentenwacht de toren. Losse stenen werden gefixeerd of verwijderd, samen met de plantengroei die voor nog meer losse stenen zorgde. De provinciale wachters controleerden ook de daken. Zo herstelden ze het schipdak aan de traptoren, omdat er al water via een draaitrap naar beneden kwam. Op advies van Monumentenwacht kwam er voor de veiligheid ook een overkapping van de ingang.

In het interieur konden de monumentenwachters met zuignappen de glasplaat in het koor verwijderen. Zo kon de oude vloer gereinigd worden en behandeld tegen algen. Deze tegels van rond 1300 werden naast muurschilderingen van rond 1400 blootgelegd tijdens het archeologisch onderzoek dat voorafging aan de restauratie. Ze deden archeologen besluiten dat deze kerk één van de best bewaarde middeleeuwse kerken van Vlaanderen is.

Dankzij het inspectierapport van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen kon de kerkfabriek heel gericht een restauratie aanbesteden. En vooraleer het zover was, was het ook dankzij de adviezen en de ingrepen van de provinciale monumentenwachters dat de toestand veilig bleef voor de mensen.

gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed