Monumentenwacht meet stormschade Sint-Martinuskerk Asse op

23/02/2022

In de storm van afgelopen weekend liep de Sint-Martinuskerk in Asse schade op. Vandaag ging Monumentenwacht Vlaams-Brabant onder het toeziend oog van Vlaams minister Matthias Diependaele de stormschade opmeten.

De kerktoren van de gotische kerk dateert van 1904. Het is een metalen spits waartegen beplanking met leien is geplaatst. De wind heeft hele platen losgerukt van de metalen constructie. Daardoor zijn enorme gaten geslagen aan de noord- en oostzijde van de toren. De monumentenwachters stelden bovendien vast dat de andere delen van de dakconstructie werden weggezogen en terug geslagen. Ze hangen nu als het ware los van de spits. Enkel de onderste zones die naast de verankering met stalen nagels, bijkomend verankerd zijn met beugels lijken nu nog stevig vast te zitten.

Er is prijs gemaakt om de torenspits te demonteren tot de metalen structuur. De metalen structuur kan behouden blijven voor de toekomst. In afwachting van een restauratie moet de basis zo snel mogelijk voorlopig dicht gemaakt worden.

Controle van het dak


Monumentenwacht Vlaams-Brabant inspecteerde ook de rest van de kerk. Ze controleren of de daken, de dakstructuur en andere delen van de kerk ook schade hebben opgelopen. Nu al is duidelijk dat een van de waterspuwers is afgebroken van de kerktoren en een gat heeft gemaakt in de dakconstructie van het koor.

De kerkfabriek en de gemeente Asse zullen het rapport van Monumentenwacht kunnen gebruiken voor hun schadedossier voor de verzekering en om het herstel van kerk en spits aan te pakken. Ook bevoegd minister Diependaele kan het rapport gebruiken in functie van mogelijke subsidies.