Monumentenwacht interieur inspecteert topstukken textiel in O.L.V.-Lombeek

29/07/2021
Lombeek_textiel2

In elke kerk in Vlaanderen bevinden zich wondermooie stukken religieus textiel. Deze pareltjes zitten meestal verscholen in sacristiekasten en worden vaak niet meer gebruikt en zelden getoond. Verschillende uitzonderlijke stukken en ensembles religieus textiel werden door de Vlaamse overheid opgenomen op de Topstukkenlijst.

Vele van die topstukken bevinden zich in kerken die lid zijn bij Monumentenwacht. Tijdens onze interieurinspecties worden ook deze topstukken grondig geïnspecteerd.

Textiel is een uitermate fascinerend materiaal maar ook zeer kwetsbaar en gevoelig voor veroudering, degradatie en slijtage. Dit leidt tot schade zoals scheuren, vouwen, vervorming of verzwakking van het materiaal. Elk object is uniek en om de toestand goed te kunnen evalueren en goede adviezen te kunnen formuleren is deskundige kennis van materialen, technieken en schadebeelden onontbeerlijk. Monumentenwacht zet dan ook permanent in op opleiding en vorming en het delen van kennis binnen het team van interieurwachters.

Om de eigenaar/beheerders van deze nieuwe topstukken textiel in de toekomst nog beter te kunnen ondersteunen, verzamelden de interieurwachters uit alle provincies daarom enkele weken geleden in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (Roosdaal) voor een opleiding en ijkinspectie rond textiel. In de imposante vroeg-gotische kerk in het Pajottenland bevindt zich namelijk een prachtige collectie textiele topstukken.

De dag werd georganiseerd en in goede banen geleid door Judith Goris, textielrestaurator en interieurwachter bij Monumentenwacht Oost-Vlaanderen.

Monumentenwacht publiceerde ook een brochure 'Kerkelijk textiel behouden en bewaren'.