Monumentenwacht Antwerpen ontvangt bezoek uit Litouwen en Noorwegen

20/06/2019

Deze week brachten erfgoedzorgers uit Litouwen en uit Noorwegen een werkbezoek aan Antwerpen, om er kennis te maken met Monumentenwacht.

Norlit1

De Noorse rijksdienst voor cultureel erfgoed Riksantikvaren start in mei 2020 een pilootproject voor preventief onderhoud en beheer van Noorse kerken. Een selectie van kerken met hoge erfgoedwaarde zullen volgens de methodologie van ‘onze’ Monumentenwacht worden geïnspecteerd.

In Litouwen starten het Centre for Cultural Heritage en de monumentendienst Lietuvos paminklai al dit najaar het project Fixus. Er zullen drie gespecialiseerde teams worden gevormd, die na een intensieve trainingsperiode vanaf maart 2020 operationeel zullen zijn om inspecties en diepgaand onderzoek uit te voeren. Streefdoel is om in een periode van twee jaar een 200-tal objecten te kunnen inspecteren.

Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed en voorzitter van Monumentenwacht Vlaanderen, is opgetogen: “Het is een opsteker voor onze Monumentenwacht dat de erfgoeddiensten uit Noorwegen en Litouwen op werkbezoek komen. Onze faam reikt blijkbaar ver! We hebben uiteraard met veel plezier onze werking toegelicht. Als de resultaten van de proefprojecten positief zijn, is er wellicht vanaf 2022 zowel in Noorwegen als in Litouwen een eigen Monumentenwacht.”