Klimaatbeheersing in kerken: online vragenuurtje op donderdag 10 november

27/09/2022

Op donderdag 10 november om 16u organiseert Monumentenwacht opnieuw een online vragenuurtje. Deze keer focussen we op klimaatbeheersing in kerkgebouwen. Een toelichting van 30 minuten zal worden gegeven door Caroline Meert, interieurwachter bij Monumentenwacht Provincie Antwerpen. Na de presentatie kunnen zoals gewoonlijk, vragen via de chat en mondeling worden gesteld. Iedereen kan gratis deelnemen aan deze sessie.

Gezien de enorme energiefacturen die iedereen de komende maanden te wachten staan, rijst de vraag hoe we hier best op kunnen anticiperen. Kerken zijn altijd al moeilijk te verwarmen gebouwen geweest. Dit geldt uiteraard nog meer met oude monumentale kerken, met hoge gewelven, glas-in-loodramen en dikke muren. Het is altijd een kwestie van compromissen zoeken tussen het comfort van de bezoekers, de noden van het gebouw en de noden van het (soms heel) waardevol interieur. Dit was vóór de huidige energiecrisis al een moeilijke oefening, en is nu actueler dan ooit. Tijdens dit vragenuurtje overlopen we het effect van klimaat op interieurelementen, de verschillende verwarmingssystemen in kerken en de mogelijke lokale oplossingen en/of aanvullende maatregelen om tot een optimale klimaatbeheersing te komen.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht door het beperkte aantal plaatsen.
Schrijf je in via dit formulier.

  • Het vragenuurtje wordt georganiseerd via Zoom. Op 9 november ontvang je via e-mail de juiste deelnamelink. Om hieraan deel te nemen heb je geen account bij Zoom nodig, dit kan gewoon door de deelnamelink te openen in je browser (meer info)
  • Tijdens de toelichting zullen de camera’s en microfoons van de deelnemers uitgeschakeld zijn. Vragen kunnen gesteld worden via de chat, en na afloop van de toelichting ook mondeling.
  • Kun je er niet bij zijn? We zorgen voor een opname die achteraf wordt verspreid!
  • Heb je de Zoom-link niet ontvangen of heb je een last-minute probleem? Neem dan even telefonisch contact op via 03/212.29.56!