Heilige Barbara is patroonheilige monumentenwachters

06/09/2023

In de aanloop naar Open Monumentendag werd aan het bakhuis van de Schranshoeve in Deurne, de thuisbasis van Monumentenwacht Provincie Antwerpen, een kapelletje ingehuldigd met een beeldje van de heilige Barbara van Nicomedië. Zij is meteen ook de patroonheilige van de monumentenwachters!

“We zochten een patroonheilige voor ons beroep en al snel kwamen we bij Barbara terecht, vanwege haar link met gebouwen en torens,” legt teamverantwoordelijke Erik Müller uit. “Onze monumentenwachters zetten zich met hart en ziel in voor het behoud van ons erfgoed. Daarbij kunnen ze af en toe wat bijstand gebruiken want hun werk is niet zonder risico."

"Een beetje hulp van een beschermheilige is dan ook mooi meegenomen, en die vinden we zeker bij Barbara, de patrones van vele gevaarlijke beroepen. Haar voorspraak wordt ingeroepen tegen brand, bliksem, vuur en storm. Ze is dan ook één van de veertien heilige noodhelpers. Kortom, met al deze capaciteiten is zij de ideale beschermheilige van Monumentenwacht. Ook het bisdom Antwerpen steunde ons voorstel. We vieren haar naamdag op 4 december.”