Erfgoeddag 2019: het vakmanschap van de glasschilderkunst

28/03/2019
Erfgoeddag19_affiche3

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt Erfgoeddag op zondag 28 april de schijnwerpers op vakmanschap. Samen met de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Kortenberg en verschillende andere partners zet Monumentenwacht het ambacht van de glasschilderkunst in de kijker in de parochiekerk van Erps (Kortenberg).

In de Sint-Amanduskerk kom je op diverse manieren meer te weten over het vakmanschap eigen aan het ontwerp, de uitvoering en de restauratie van glas-in-loodramen.
De activiteiten worden georganiseerd naar aanleiding van de recente restauratie van een aantal glasramen van August Charlier in de kerk door glasatelier Theys-Miseur.

Een tentoonstelling, een lezing, een gegidste fietstocht, een kinderatelier en demonstraties laten je kennismaken met de technieken en de kennis van meester-glazeniers. Ontdek zowel de verhalen achter de historische materialen en uitvoeringstechnieken, als de hedendaagse praktijken op het vlak van conservatie, onderhoud, herstel en restauratie.

Andries Deknopper en Hilde Wouters van Monumentenwacht verzorgen enkele rondleidingen en lezingen over het behoud en beheer van glas-in-loodramen.

In het aanpalende Erfgoedhuis kan je kennis maken met de ambachten in Kortenberg van de prehistorie tot de 21ste eeuw. Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.