Erfgoed Brussel wijdt themanummer aan beton

18/07/2019

Het recentste nummer van ‘Erfgoed Brussel’, het tijdschrift van de Directie Cultureel Erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is bijna volledig gewijd aan het thema 'beton'.

Erfgoedbrussel_beton

Beton is sinds anderhalve eeuw niet meer weg te denken uit onze bebouwde omgeving, en heeft tegenwoordig zeker ook erfgoedwaarde. Dankzij zijn structurele kenmerken maakt beton innoverende constructies en bouwwijzen mogelijk. Maar ook het uitzicht van het materiaal valt bij velen in de smaak. Het themanummer van 'Erfgoed Brussel' besteedt aandacht aan de meest uiteenlopende toepassingen van beton, zoals Franki-heipalen, dakgebinten van kerken of glasramen met betonvoegen. Het dossier is opgebouwd vanuit drie invalshoeken: de geschiedenis van de betontechnieken, enkele merkwaardige realisaties uit beton en, tot slot, de ingrepen met het oog op betonconservatie.

Na een kort overzicht van de verschillende betonziektes en aangepaste remedies illustreert een reeks voorbeelden verschillende restauratieprocédés die werden toegepast op beschermde Brusselse monumenten, met name de Sint-Suzannakerk in Schaarbeek, de zwembaden van Elsene en Sint-Joost-ten-Node, het Nationaal Memoriaal van de Joodse martelaren in Anderlecht, de luifel van het VUB-rectoraat, de grafgalerijen op het kerkhof van Sint-Jans-Molenbeek en het CBR-gebouw in Watermaal-Bosvoorde.

‘Erfgoed Brussel’ verschijnt drie keer per jaar (waaronder één dubbelnummer). Jaarabonnement: 29 euro. Om een abonnement te nemen op het tijdschrift, gebruik je het formulier op erfgoed.brussels. In oktober 2019 zal ook een sensibiliseringsdag georganiseerd worden onder de titel 'Geschiedenis en toekomst van het Brussels beton'.

Onderhoudsbrochure Monumentenwacht

Over het thema 'beton' publiceerde Monumentenwacht in 2018 een onderhoudsbrochure. Deze publicatie bespreekt de rol van beton in het gebouwde erfgoed en in de schadefactoren die het beton bedreigen. Ook geeft de brochure richtlijnen om betonnen erfgoed goed te onderhouden.