Bouwen om te bakken

De provincie Vlaams-Brabant publiceerde het boek ‘Bouwen om te bakken. Bouw, gebruik en restauratie van bakovens’.

24/10/2018

De provincie Vlaams-Brabant presenteerde dit weekend het boek ‘Bouwen om te bakken. Bouw, gebruik en restauratie van bakovens’. Het boek werd geschreven door Dirk Lembrechts van Monumentenwacht Vlaams-Brabant, in samenwerking met collega's van het MOT en de provincie.

De warmte en gezelligheid van een opgestookte bakoven brengt mensen weer samen. Niets zo gezellig als samen met vrienden of familie brood of pizza’s te bakken. Maar hoe begin je eraan? 'Bouwen om te bakken' is een gedetailleerd stappenplan voor het gebruik en de bouw van bakovens volgens de manier van onze voorouders. Maar de aloude technieken zijn in een modern jasje gestoken. Hedendaagse ovenbouwers geven in het boek hun geheimen prijs.

Daarnaast telt Vlaanderen ook nog duizenden oude bakovens. Ze zijn getuigen van een recent verleden waarin ieder gezin zijn eigen brood bakte. In ‘Bouwen om te bakken’ kom je alles te weten over hoe je zo’n vervallen bakoven weer tot leven wekt. Een bakoven verbindt mensen, met elkaar, maar ook met het ambacht, de natuur en de bereiding van hun eigen voedsel.

Behalve een praktisch DIY boek, is het met 500 prachtige foto’s op 256 pagina’s ook een aantrekkelijk kijkboek. Het boek is verkrijgbaar in alle filialen van Standaard Boekhandel of kan besteld worden via www.vlaamsbrabant.be/bakovens.

Een bakoven bouwen en gebruiken is de ideale manier om een nieuwe drive te geven aan een groep vrienden of een buurtwerking. Vele handen maken licht werk.
Dirk Lembrechts
Bakovenpaenhuys 028