Onderhoud van hemelwaterafvoer

Hemewaterafvoer_cover

Dakgoten, afvoerpijpen, waterspuwers … verschillende soorten afvoersystemen laten het regenwater op een gecontroleerde manier wegvloeien. Helaas loopt niet altijd alles van een leien dakje. De systemen kunnen verstopt raken, langzaam aftakelen of zelfs breken. Deze publicatie geeft u meer inzicht in het onderhoud van het afvoersysteem van uw pand.

Voordat u de koe bij de horens vat, wordt u ingeleid in de materie. Materialen en systemen variëren immers sterk doorheen de geschiedenis. Elk systeem vereist dan ook een aangepaste behandeling.
Vervolgens worden de verschillende oorzaken en vormen van schade besproken, van fysische krachten tot biologische actoren en zelfs vandalisme.
Uiteraard krijgt u ook concrete tips over hoe u de systemen kunt onderhouden: preventief, maar ook nadat de schade is vastgesteld.
Ten slotte wordt u attent gemaakt op het dilemma bij een restauratie. Een respectvolle restauratie houdt een maximaal behoud van de historische elementen in, maar mag de functionaliteit niet in de weg staan.

  • Prijs
  • € 4
  • Uitgavedatum
  • december 2009