Nieuwe opleidingen materiaal-technisch onderzoek aan de Universiteit Antwerpen

17/07/2023

Erfgoedwetenschap speelt een steeds belangrijkere rol in het domein van zowel actieve (behandeling) als passieve (preventieve) conservatie, archeologie en (technische) kunstgeschiedenis. Analytische technieken bieden inzicht in de materialen en interne structuren, de oorsprong, de geschiedenis en de degradatiemechanismen van erfgoedobjecten en vormen de sleutel in het ontwikkelen van strategieën voor een brede waaier aan conservatieproblemen.

De Faculteit Ontwerpwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen biedt het komende academiejaar drie opleidingen aan die het volledige domein van technisch materiaalonderzoek in de erfgoedwetenschappen dekken. Deze zijn kortlopend en deeltijds en daarom geschikt voor professionele erfgoedkundigen, conservatoren en restaurateurs. De drie opleidingen focussen elks op andere technieken en vaardigheden. Je kan inschrijven voor één opleiding of het hele traject doorlopen, afhankelijk van je competentieniveau of interesse.

De instapopleiding focust op optische microscopie, de dagelijkse tool voor elke erfgoedverzorger. Optische microscopie wordt gebruikt voor onderzoek en het monitoren en documenteren van conservatiebehandelingen. Tijdens de opleiding leer je meer over alle theoretische en operationele aspecten van de tool en hoe deze om te zetten in de praktijk.

Eén niveau hoger is ‘Analytical and Imaging Techniques for Heritage Objects’, waar je de meest gebruikte diagnostische methoden in erfgoed bestudeert, zoals X-ray radiografie. Er is bijzondere aandacht voor de algemene methodologie in materiaal-technisch onderzoek in de 21ste eeuw.

Ten slotte is er voor de gevorderde onderzoekers ‘Advanced analytical techniques’. Tijdens deze opleidingen ga je aan de slag met analysetechnieken voor materiaal-technisch onderzoek in erfgoed zoals X-ray, computertomografie, elektronenmicroscopie, spectometrie, enzovoort.

Voor meer informatie over deze of andere (erfgoed-gerelateerde) opleidingen, kan je terecht op de website van de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen.