Hoe verloopt een inspectie?

Van aanvraag tot nazorg...

DSCN6513
Inspectie_BK

Is uw lidmaatschap bij Monumentenwacht aanvaard, dan zal de verantwoordelijke monumentenwachter contact met u opnemen om een eerste inspectie vast te leggen.

Ook als u al langer lid bent van Monumentenwacht, neemt de verantwoordelijke monumentenwachter contact met u op om een datum af te spreken voor een herinspectie. Normaal volgt hij zijn planning chronologisch en komt uw object na 3 tot 5 jaar opnieuw aan de beurt, tenzij anders overeengekomen is of u zelf laat weten dat u graag een herinspectie krijgt.

De monumentenwachter komt met zijn collega op het afgesproken uur ter plaatse voor de inspectie of pikt bij een contactpersoon de sleutel op. Hij polst naar de geplande of uitgevoerde werken, eventuele gebreken en aandachtspunten.

Om een volledige inspectie te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat de sloten van alle doorgangen en ruimtes ontgrendeld zijn of dat u met de monumentenwachters de nodige sleutels meegeeft. De monumentenwachters kunnen nu aan de slag; u hoeft hen niet te volgen. Ze hebben al het nodige materiaal zoals ladders, eventueel touwen, veiligheidsharnassen, de nodige Persoonlijke berschermingsmiddelen, een zaklamp, afstandsmeter en een fototoestel bij alsook een beperkte voorraad herstelmaterialen in de bestelwagen. Aan het einde van de inspectie of een inspectiedag, verwittigen ze u of brengen de sleutels terug, en vatten de eerste bevindingen alvast voor u samen.

Op kantoor verwerken de monumentenwachters de gegevens van de inspectie en maken een inspectierapport op met adviezen naar onderhoud, preventieve maatregelen en herstelwerken. Dit rapport zal enkele weken na het einde van de inspectie per mail bezorgd worden aan de eigenaar/beheerder en de bij inschrijving aangeduide contactpersonen, meestal samen met de factuur van de gepresteerde inspectieuren ter plaatse.

Heeft u vragen bij de inspectie of het inspectierapport, kan u de verantwoordelijke monumentenwachters contacteren. Zij nemen graag even tijd om uw vragen te beantwoorden.