Zonnepanelen

Zonnepanelen toegankelijkheid

Sinds 2022 is het toegelaten om zonnepanelen te plaatsen op beschermd erfgoed. Er wordt wel extra belang gehecht aan de uitvoering van de plaatsing. Het belangrijkste is dat er bij de plaatsing van zonnepanelen geen schade wordt toegebracht aan het erfgoed, zodat de ingreep omkeerbaar is. Bovendien mag de plaatsing van de zonnepanelen het goed onderhoud van het erfgoed niet in de weg staan. Monumentenwacht publiceerde twee fiches over deze onderwerpen:

Zonnepanelen: Plaatsing en onderhoud
Het plaatsen van zonnepanelen doe je best op een doordachte manier om zo min mogelijk aan het erfgoedgebouw te raken en om toekomstig onderhoud niet te belemmeren. In deze fiche krijg je een aantal praktische tips & tricks om deze zaken te vermijden.

Zonnepanelen: Toegankelijkheid
Ook op een dak met zonnepanelen moet er rekening gehouden worden met de toegankelijkheid ervan. Een dak dat goed toegankelijk is, kan beter en goedkoper geïnspecteerd, onderhouden en hersteld worden. In deze fiche vind je informatie over het toegankelijk houden van daken en goten na de plaatsing van zonnepanelen.

Via de links hieronder kun je deze fiches downloaden.

Bekijk zeker ook de officiële informatie op de website van het agentschap Onroerend Erfgoed.