Mariagrotten in Vlaanderen en Brussel: netwerkdag op 21 maart in Jette (UITGESTELD!)

17/01/2020

PARCUM (CRKC) en Erfgoedcel Brussel organiseren op zaterdag 21 maart in Jette een interessante netwerkdag over Mariagrotten in Vlaanderen en Brussel. Ook Monumentenwacht deelt op deze netwerkdag zijn expertise over het onderhoud en beheer van dit religieuze erfgoed.

‘Als jij niet naar Lourdes kan gaan, dan komt Lourdes wel naar jou toe’. Dat was het idee achter de vele Mariagrotten die Vlaanderen rijk is. Zo’n grot is niet alleen een plaats voor gebed en Mariaverering, maar ook een stilteplek en rustpunt midden in de drukte. Beheerders worden vaak met dezelfde uitdagingen geconfronteerd. Dat gaat van heel praktische vragen over cementrestauratie en onderhoud tot de zoektocht naar vrijwilligers. Maar ook hoe ze hun Mariagrot in de geseculariseerde samenleving van vandaag een zinvolle betekenis kunnen geven.

Tijdens de netwerkdag krijg je praktische tips over onderhoud en restauratie van grotten. Je ontdekt hoe je vernieuwing kan brengen vanuit de meervoudige betekenis van een Mariagrot. En hoe promoot je de grot en de activiteiten errond bij een breed publiek?

9.30

Onthaal

10.00

Welkom en inleiding ‘Mariagrotten in Vlaanderen en Brussel’ - Julie Aerts en Jonas Danckers, PARCUM

10.45

PRAKTIJKVOORBEELD 1

Behoud en beheer van Mariagrotten: het verval indijken door goed onderhoud? - Birgit Van Laar en María Hernández, Monumentenwacht Vlaanderen

11.10

PRAKTIJKVOORBEELD 2

Oostakker Lourdes: een bedevaartsoord tussen restauratie en vernieuwing - Wilfried Van Hove, Bedevaartsoord Oostakker Lourdes

11.45

WORKSHOP

Een toekomst voor Mariagrotten

12.15 Broodjeslunch
13.00 Bezoek aan de Grot van Jette, begeleid door Sébastien Nauts
14.00
Einde