Gefilmd: Monumentenwacht blaast 20 kaarsjes uit

Monumentenwacht West-Vlaanderen inspecteert het begijnhof Brugge. Zij lichten toe wat de problemen waren tijdens een vorige inspectie en gaan kijken hoe het er nu mee staat en of er eventueel nieuwe aandachtspunten zijn. Zuster M. Felicitas ervaart de tips van de monumentenwachters als zeer nuttig en waardevol.
Bekijk het filmpje.

Monumentenwacht Limburg werd gefilmd tijdens de inspectie van het begijnhof in Sint-Truiden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van touwtechnieken en andere beschermingsmiddelen. De interieurwachters inspecteren er met de ladder en ontstoffen een beeld.
Bekijk het filmpje.

Het volgende filmpje toont Monumentenwacht Oost-Vlaanderen aan het werk in het begijnhof van Gent. De bouwkundige wachters geven raad over hoe de grafstenen, die zich vroeger in de kerk bevonden, het best worden geconserveerd. De interieurwachters bekijken de conservatie van het textiel in de kerk. Daarnaast worden ook enkele kleine herstellingen uitgevoerd.
Bekijk het filmpje.

De ploeg van Monumentenwacht Vlaams-Brabant is aan het werk in het begijnhof van Diest. De interieurwachter legt uit hoe zij te werk gaan en wat een integrale inspectie inhoudt. De bouwkundige wachter toont aan dat waterlekken best tijdig aangepakt worden, zodat gevolgschades zoals o.a. schimmels en houtborende insecten kunnen worden vermeden. Loszittende stenen worden van de gevel verwijderd.
Bekijk het filmpje.

Monumentenwacht Antwerpen inspecteert in het begijnhof te Herentals. De interieurwachter geeft er uitleg over het uitvoeren van klimaatmetingen in de kerk. Vervolgens zie je de bouwkundige wachters aan het werk op het dak. Daarna wordt klein waardevol erfgoed onder de loupe genomen.
Bekijk het filmpje.

Tenslotte toont het laatste filmpje het begijnhof Leuven. Verschillende begijnhoven zijn erkend als werelderfgoed door Unesco. Er wordt gesproken over het belang dat Unesco hecht aan goed beheer en de rol die Monumentenwacht daarin kan spelen als steun voor de beheerders.
Bekijk het filmpje.