Nieuws

Op dinsdag 12 juni organiseren intercommunale Leiedal en Monumentenwacht West-Vlaanderen in Vichte (Anzegem) een inspiratiesessie over het goed beheer van bouwkundig erfgoed. Deze sessie is bedoeld voor lokale besturen en kerkfabrieken.
Op 1 en 2 juni worden de allereerste Archeologiedagen georganiseerd. Monumentenwacht is aanwezig op de Neanderthalersite in Veldwezelt (Lanaken). Centraal staat de vraag: hoe beheer je een archeologische site?
Naar jarenlange traditie reikt de provincie Antwerpen een Erfgoedprijs uit. Vanaf dit jaar worden de schijnwerpers volledig gericht op projecten rond onroerend erfgoed. Stel nu je kandidatuur voor de editie 2018!
Herita lanceerde de website www.erfgoedhelden.be, een digitale brug tussen geëngageerde burgers met een passie voor het erfgoed in hun straat, gemeente of stad aan de ene kant en experten uit de sector aan de andere kant. Bij die experten mocht uiteraard ook Monumentenwacht niet ontbreken.
De provincie Antwerpen organiseert op zondag 20 mei haar tiende Fortengordel. Op deze dag ontdek je het verhaal van de Antwerpse forten van vroeger tot nu door tal van activiteiten met als centraal thema '100 jaar later'. In Fort 2 in Wommelgem kan je bovendien kennismaken met de werking van Monumentenwacht Antwerpen.
In Ieper opende deze week de tentoonstelling 'A century of caring'. De expo blikt terug op 100 jaar onderhoud van de oorlogsbegraafplaatsen door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC).
Op donderdag 17 mei vindt in Heusden-Zolder een info- en ontmoetingsavond plaats voor alle erfgoedspelers uit de regio. Ook Monumentenwacht Limburg stelt er haar werking voor aan het publiek.
Momenteel voert Monumentenwacht een nieuw rapportagesysteem in, gekoppeld aan een centrale databank. De focus ligt op concrete aanbevelingen om het erfgoed in goede staat te houden.
De Provincie Oost-Vlaanderen is momenteel op zoek naar een monumentenwachter interieur (m/v). Het betreft een contractuele functie in deeltijds (4/5e) verband voor de duur van de afwezigheid van de titularis wegens ziekte.
Dankzij een reportage in het programma Karrewiet weten alle kijkertjes van Ketnet nu wat Monumentenwacht doet en waarom het zo leuk is om monumentenwachter te zijn.