Nieuws

Binnenkort verschijnt onze nieuwe brochure 'Smeerlapperij: erfgoed onderhouden met natuurlijke producten'. Op zaterdag 15 december stellen we de brochure voor tijdens een ontmoetingsdag in Gistel.
Hoe gaan privé-eigenaars in Vlaanderen om met het onderhoud van hun historisch pand? Deze vraag werd tijdens de afgelopen vier jaar onderzocht aan de hand van interviews, focusgroepen en een brede survey. Monumentenwacht Vlaanderen en de KU Leuven nodigen u van harte uit om de presentatie van de onderzoeksresultaten bij te wonen.
De provincie Vlaams-Brabant presenteerde dit weekend het boek ‘Bouwen om te bakken. Bouw, gebruik en restauratie van bakovens’. Het boek werd geschreven door Dirk Lembrechts van Monumentenwacht Vlaams-Brabant, in samenwerking met collega's van het MOT en de provincie.
Op 25 oktober vindt in Maaseik de netwerkdag 'De kerk in het midden?' plaats. Deze dag is gericht op de erfgoedsector van Noord- en Midden-Limburg, en wordt ondersteund door Monumentenwacht Limburg.
Op 4 en 5 oktober vindt in Brussel de tweede editie van RenoResto plaats, een beurs rond renovatie, restauratie en herbestemming van onroerend erfgoed in België. Monumentenwacht zal er aanwezig zijn met een infostand en ook enkele lezingen verzorgen.
Op zondag 9 september vindt de 30ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen, van Brugge tot Bocholt, ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht.
De Provincie West-Vlaanderen is momenteel op zoek naar een gedreven monumentenwachter bouwkunde (m/v).
Op zondag 9 september wordt voor de 30ste keer Open Monumentendag (OMD) gevierd in heel Vlaanderen. Maar liefst 500 monumenten zetten die dag de deuren wagenwijd open. Je vindt het programma nu op openmonumenten.be. Doorzoek er het programma of kijk op de interactieve kaart wat je kan beleven in de buurt!
Gisteren hechtte het Vlaams Parlement zijn goedkeuring aan het wijzigingsdecreet onroerend erfgoed. De meeste wijzigingen aan het decreet vragen ook nog een aanpassing van het Onroerenderfgoedbesluit. In dat besluit zal ook de precieze premieregeling verder worden uitgewerkt.
Aan de Oyenbrugmolen, een historische watermolen op de Maalbeek in Grimbergen, werd vorige week de heropgebouwde bakoven ingehuldigd. Het project werd ondersteund door Dirk Lembrechts (Monumentenwacht Vlaams-Brabant), die ook een publicatie over bakovens voorbereidt.