Nieuws

Op 4 en 5 oktober vindt in Brussel de tweede editie van RenoResto plaats, een beurs rond renovatie, restauratie en herbestemming van onroerend erfgoed in België. Monumentenwacht zal er aanwezig zijn met een infostand en ook enkele lezingen verzorgen.
Op zondag 9 september vindt de 30ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen, van Brugge tot Bocholt, ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht.
De Provincie West-Vlaanderen is momenteel op zoek naar een gedreven monumentenwachter bouwkunde (m/v).
Op zondag 9 september wordt voor de 30ste keer Open Monumentendag (OMD) gevierd in heel Vlaanderen. Maar liefst 500 monumenten zetten die dag de deuren wagenwijd open. Je vindt het programma nu op openmonumenten.be. Doorzoek er het programma of kijk op de interactieve kaart wat je kan beleven in de buurt!
Gisteren hechtte het Vlaams Parlement zijn goedkeuring aan het wijzigingsdecreet onroerend erfgoed. De meeste wijzigingen aan het decreet vragen ook nog een aanpassing van het Onroerenderfgoedbesluit. In dat besluit zal ook de precieze premieregeling verder worden uitgewerkt.
Aan de Oyenbrugmolen, een historische watermolen op de Maalbeek in Grimbergen, werd vorige week de heropgebouwde bakoven ingehuldigd. Het project werd ondersteund door Dirk Lembrechts (Monumentenwacht Vlaams-Brabant), die ook een publicatie over bakovens voorbereidt.
Op zondag 9 september vindt de 30ste editie van Open Monumentendag plaats. Samen met een heleboel lokale organisatoren zet Herita die dag de deuren open van honderden bekende en minder bekende monumenten. Is jouw woning een verborgen erfgoedpareltje? Werk je op een unieke historische locatie? Doe mee aan Open Monumentendag en toon je erfgoed aan iedereen!
Op dinsdag 19 juni organiseert de provincie Vlaams-Brabant haar provinciale landschapsdag. Deze editie vindt plaats in de Heerlijckyt van Elsmeren in Geetbets en focust op de Getestreek.
De Vlaamse overheid heeft een nieuw beurzensysteem gelanceerd voor het doorgeven van traditioneel vakmanschap via meester-leerlingtrajecten. Ook trajecten rond het doorgeven van (bedreigd) vakmanschap rond conservatie en restauratie komen in aanmerking voor de nieuwe subsidies.
Bijna 600 kerken in heel België zetten op zaterdag 2 en zondag 3 juni hun deuren open. Het thema van de 11de editie van de Open Kerkendagen is 'Erfgoed met vele gezichten'. Daarmee willen de organisatoren het menselijke verhaal achter de stenen vertellen. Ook Monumentenwacht is dit jaar van de partij.