Nieuws

Op 25 en 26 april 2017 zijn we toe aan de derde editie van onze studiedagen 'Zorgen voor morgen?'. Dit jaar bieden we onder de brede noemer duurzaam beheer actuele informatie over het proces en de implementatie van de kerkenbeleidsplannen. Je krijgt een situatieschets en ontdekt inspirerende praktijkvoorbeelden. Ook de praktische aspecten van het beheer bij valorisatie, medegebruik en nevenbestemming komen aan bod.
In toepassing van de onroerenderfgoedregelgeving kunnen erfgoed- en onderzoekspremies worden toegekend. De regelgeving is echter niet in die mate sluitend dat het voor elke situatie zonder meer duidelijk is in welke mate een werk voor een behouds- of herwaarderingsproject voor een onroerenderfgoedlocatie kan rekenen op een premie. De regelgeving laat interpretaties en keuzes toe, die een belangrijke impact kunnen hebben op het beschikbare premiebudget.
Het MOT werft een voltijds technisch medewerker in contractueel dienstverband en voor onbepaalde duur aan.
Het Schoonste Gebouw ... U woont er misschien wel in. Of hebt u er mee voor gezorgd dat een historisch waardevol gebouw in Antwerpen die titel verdient? Lees dan zeker verder, en wie weet wint uw project wel de monumentenprijs van de stad Antwerpen 2017.
Heeft u hulp nodig om de kosten voor het onderhoud van uw gebouw te schatten en te plannen? Monumentenwacht maakt objectieve kostenramingen op voor onderhoudswerken gekoppeld aan een langetermijnplanning. De kostprijsindicatie bevat een korte omschrijving van de uit te voeren werken, de hoeveelheden of aantallen, en een indicatie van de kostprijs. Dit alles wordt samengebracht in een meerjarentabel.
Heb je veel goesting om deel te nemen aan Open Monumentendag, maar weet je niet goed waar te beginnen? Geen probeem, wij komen naar je toe met Studio OMD!
Met de tweejaarlijkse architectuurprijs 'Patrimonium voor de toekomst' bekroont de provincie Vlaams-Brabant duurzame en kwaliteitsvolle architectuur op haar grondgebied. In 2017 wordt de prijs uitgereikt aan een woonproject. Zowel herbestemmings-, nieuwbouw-, restauratie- als renovatieprojecten komen in aanmerking.
U heeft nog tot 1 maart tijd om in te schrijven! Met de Onroerenderfgoedprijs beloont Vlaanderen mensen die erfgoed op een goede manier beheren. Dit jaar gaan wij met de prijs op zoek naar gebouwen, landschappen en archeologische locaties die zelden te bezichtigen zijn en die recent een opknapbeurt kregen. Een woonhuis in art-decostijl, een prachtige privétuin met erfgoedwaarden, een afgesloten dugout uit de Eerste Wereldoorlog, ... Kandidaten maken kans op 15.000 euro!
Steeds vaker contacteren religieuze instellingen het CRKC met de vraag naar een inventarisatie van het roerend religieus patrimonium. Om tegemoet te kunnen komen aan deze groeiende vraag, is het CRKC op zoek naar freelance inventarisatoren. De inventarisatoren worden projectmatig ingezet, naargelang de binnenkomende opdrachten.
Werk of woon jij in een monument? Wil je jouw erfgoedparel graag tonen aan een groot publiek? Neem dan zeker deel aan Open Monumentendag. Herita staat je graag met raad en daad bij en organiseert Studio OMD, een workshopnamiddag boordevol praktische en organisatorische informatie.