Smeerlapperij: erfgoed onderhouden met natuurlijke producten - ontmoetingsdag op 15 december

Binnenkort verschijnt onze nieuwe brochure 'Smeerlapperij: erfgoed onderhouden met natuurlijke producten'. Op zaterdag 15 december stellen we de brochure voor tijdens een ontmoetingsdag in Gistel.

De nieuwe onderhoudsbrochure brengt ons van Gilgamesj en Noah, langs duizenden jaren oude kano’s en middeleeuwse schilders, tot de periode vóór de plastiekverven en polyesters van de 20ste eeuw. Het is een pleidooi om een stap terug te zetten en de voordelen van teer, pek en lijnolie af te wegen tegen moderne technieken van afzegelen. Het gebruiksgemak en de goedkope productie van plastiekverven hebben ons de laatste honderd jaar lui gemaakt in het onderhoud, waardoor veel vervallen is wat niet vervallen had moeten zijn. Een correct gebruik van traditionele producten voorkomt extra werk op lange termijn, en maakt dat een onderhoudsbeurt een evidentie is.

Tijdens de ontmoetingsdag op zaterdag 15 december in Gistel luister je naar enkele boeiende lezingen over natuurlijk onderhoud en bezoek je een draaiende olieslagmolen. We sluiten af met een drankje, en uiteraard krijg je een exemplaar van de nieuwe brochure mee naar huis.

Programma

13u: ontvangst in Ons Huis (Markt 3, 8470 Gistel)

13u30:

- Lezing: Als olie en water elkaar ontmoeten (Hilde De Clercq, Algemeen directeur KIK-IRPA)
- Lezing: Het verhaal van de Lydie-Madeleine O.192 (Bart Verbeke, Monumentenwacht Vlaanderen)
- Rondleiding op de site van de Oostmolen en demonstratie olieslaan (Benoît Delaere, molenaar)

15u30: afsluitende drink

Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom op deze ontmoetingsdag. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan tot en met 10 december via onderstaand formulier.