Nieuwe subsidies voor doorgeven vakmanschap

De Vlaamse overheid heeft een nieuw beurzensysteem gelanceerd voor het doorgeven van traditioneel vakmanschap via meester-leerlingtrajecten. Ook trajecten rond het doorgeven van (bedreigd) vakmanschap rond conservatie en restauratie komen in aanmerking voor de nieuwe subsidies.

"Vlaanderen is een regio van baanbrekend vakmanschap, van meesters en makers, sinds eeuwen gedreven door technische kennis en kunde," zegt cultuurminister Sven Gatz. "Het is belangrijk om waardevol vakmanschap door te geven aan volgende generaties. Met een kersvers beurzensysteem rond meesterschap spelen we in op de vernieuwde belangstelling voor vakmanschap in ons immaterieel erfgoed."

Om vakmensen de nodige tijd en ruimte te geven om intensief samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan om de stiel te leren, zet Gatz in op een nieuw beurzensysteem voor meester-leerling trajecten. Ter ondersteuning van zo'n leertraject kunnen een meester en leerling(en) vanuit een partnerschap een beurs aanvragen. De beurs bedraagt maximum 2.000 euro per maand en een traject heeft een looptijd van maximaal twee jaar.

De eerste indiendatum is 15 september 2018. Je vindt alle info op www.kunstenenerfgoed.be.