Monumentenwacht tijdens Open Monumentendag 2017 - 10 september

Net als voorgaande jaren kunt u tijdens Open Monumentendag de monumentenwachters een bezoekje brengen op verschillende locaties. Een overzicht:

Provincie Antwerpen
Christus Geboortekerk, Loosplaats , 2018 Antwerpen
Van 14:00 tot 18:00

Monumentenwacht Provincie Antwerpen neemt je mee in de kerktoren en laat je kennismaken met een verrassend en uniek stukje geschiedenis.

De neoromaanse kerk is ontworpen door architect Eugène Gife in 1862. Als nieuwe parochiekerk voor het chique Leopoldskwartier kreeg ze een beeldbepalende plaats aan het stadspark. Na jarenlange leegstand werd in 2000 de Russisch-Orthodoxe gemeenschap de nieuwe gebruiker. Zij kocht in 2014 de kerk. De provincie voert momenteel dringende onderhoudswerken uit en bereidt een grondige restauratie voor.

Provincie Limburg
Be-Mine
Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen
Van 13:00 tot 18:00

Na een lange restauratieperiode kunt u exclusief het hoofdgebouw van de mijnsite bezoeken. be-MINE onderging heel wat bouwfasen, waarbij gebouwen verwijderd, vervangen of vernieuwd werden. Het hoofdgebouw is het enige imposante gebouw dat nog uit WO I resteert.

In 2017 vieren de provinciale Monumentenwachtverenigingen hun 25-jarig bestaan. Monumentenwacht Limburg verwent u daarom op Be-MINE Beringen graag met een indrukwekkende afdaling ter hoogte van één van de schachtbokken. Durf jij deze uitdaging aan?

Provincie Oost-Vlaanderen
Leopoldskazerne, Gaspar de Craeyerstraat, 9000 Gent
Van 10:00 tot 18:00

115 jaar geleden begon architect de Noyette met de bouw van de Leopoldskazerne. Dit grootse architecturale complex gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Hoog tijd dus om de kazerne nog een laatste keer in haar oude glorie te bewonderen. Gegidste rondleidingen (te reserveren), tentoonstelling over de kazerne en haar vroegere bewoners. Maak ook kennis met de huidige bewoners. De Monumentenwacht toont er haar werking en legt uit wat beheersplannen voor beschermd onroerend erfgoed nu zijn. Wist je trouwens dat er nog militairen werkzaam zijn in de kazerne? Het Militair Commandopost Oost-Vlaanderen vertelt je er alles over. En hoe gaat in de rest van de wereld: maak kennis met het Team Mondiale solidariteit.

Jong en oud leren afdalen aan klimtouwen en via een familiezoektocht maak je kennis met de site. Neem dus gerust je kinderen mee op Open Monumentendag!

Provincie Vlaams-Brabant
* Wijnperssite, Mechelsevest 72, 3000 Leuven
Van 10:00 tot 17:00

Op het uitgestrekte domein van de provinciale school ‘de Wijnpers’ kan je het gerestaureerde Wijnpershuis uit 1551 in primeur bezoeken.
Dit unieke relict van de Vlaamse renaissance-architectuur getuigt van eeuwen agrarische activiteit op de Leuvense heuvelflanken. Op deze site groeiden wijnranken tussen de 14de en 17de eeuw.

Ontdek ook het ‘centraal gebouw’ uit 1938, de oude serre en het nieuwe schoolgebouw met sporthal 'Belvédère' en geniet van een uitzonderlijk mooi zicht op Leuven.
Op het programma staat er voor elk wat wils: rondleidingen, wandelparcours langs oude foto's, tentoonstelling, familiezoektocht en doe-actviteiten, ...

Monumentenwacht Vlaams-Brabant voorziet op de speelplaats voor dit gebouw doorlopend verschillende doe-activiteiten voor jong en oud: familiezoektocht 'skyline van Leuven' / klimmuur /memoriespel / bouwen van een spitsboog (6+).
De monumentenwachters geven eveneens toelichting bij de inspectie van de oudst bewaarde druivenserre.

* Tommenmolen (Het MOT), Tommenmolenstraat 18, 1850 Grimbergen
Van: 14u tot 18u

Bakoven heropgebouwd
Dirk, Vlaams-Brabantse monumentenwachter, legt je graag uit hoe het restauratieproces in z’n werk ging.

Koekjes bakken
Kinderen zijn welkom om koekjes te komen bakken in de nieuwe bakoven.
Opgelet: voor kinderen van 6 tot 12 jaar van 14.30 tot 15.30 en van 16.30 tot 17.30 uur. Deelname is gratis maar gelieve wel vooraf in te schrijven via info [at] mot [dot] be of 02 270 81 11