Maak kennis met de werking van Monumentenwacht tijdens de Open Monumentendag op 9 september

Op zondag 9 september vindt de 30ste editie van Open Monumentendag plaats. Zoals ieder jaar kun je op verschillende plaatsen, van Brugge tot Bocholt, ook kennismaken met de werking van Monumentenwacht.

• Monumentenwacht Limburg verzorgt demonstraties met industriële touwtechnieken op de Sevensmolen in Kaulille (Bocholt). Families met kinderen kunnen hun hartje dan weer ophalen in de kerk van Wintershoven (Kortessem). Leg mee leien op het demodak, beklim de oefentoren en word een echte monumentenwachter! Meer informatie op www.limburg.be.

• Monumentenwacht Oost-Vlaanderen focust op het industrieel havenerfgoed in Gent. Onder begeleiding van de ervaren monumentenwachters kan je een havenkraan beklimmen, en je leert alles over klinknagels. In Eeklo werken we mee aan een project rond WO I-bunkers, en in Ename (Oudenaarde) kan je de expo ‘Oude liefde. Zorgen voor erfgoed’ voor het laatst bezoeken.

• Onze Vlaams-Brabantse monumentenwachters staan paraat in Diest. Je kunt er de Lindenmolen bezoeken, waar je uitleg krijgt over het onderhoud van molens en houtetende insecten. In de Sint-Sulpitiuskerk kan je de verborgen kerkzolders gaan bekijken. En met een beetje geluk mag je zelf in de touwen van de kerktoren afdalen! Meer informatie op www.vlaamsbrabant.be.

• De wachters van Monumentenwacht West-Vlaanderen demonstreren hun werking en technieken in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge. Na 30 jaar in de steigers gestaan te hebben voor een lange en ingrijpende restauratiecampagne, ontvouwt de West-Vlaamse kathedraal zich nu opnieuw in alle glorie voor de bezoekers. Hoog tijd dus om het gebouw te herontdekken!

Je vindt het volledige programma van Open Monumentendag op www.openmonumentendag.be.